Új kézfertőtlenítő gélt alkottak a Gyógyszerésztudományi Kar oktató-kutató munkatársai

2021. május 13.

Forradalmian új utat mutat a kézfertőtlenítők körében egy új találmány, amit a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai alkottak - írja az UnivPécs. A kézfertőtlenítő természetes anyagok felhasználásával készült, alkoholt csupán technológiai segédanyagként tartalmaz. A termék a baktériumok és a vírusok ellen is hatásos védelmet nyújt.

A kézfertőtlenítő gél megalkotásában oroszlánrészt vállalt Ámanné dr. Takácsi-Nagy Anna, az ötlet eredeti gazdája pedig a Farmakognóziai Intézet munkatársa, dr. Horváth Györgyi docens volt. A projekthez Lendvai Botond, a Farmakognóziai Intézet korábbi hallgatója is csatlakozott. A kutatást még jóval a koronavírus járvány megjelenése előtt elkezdték.

„Úgy gondolom, szerencsés véletlenek sorozatának köszönhető, hogy a Farmakognóziai Intézet és a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet két munkacsoportja együtt kezdett dolgozni. Az ötlet ott keletkezett, a mi intézetünk pedig a megvalósító” – nyilatkozta Ámanné dr. Takácsi-Nagy Anna.

Ugyan az alkohol hatékonyan pusztítja el a kórokozókat, azonban dehidratálja a bőrt. Ennek okán olyan összetevőket válogattak össze, amelyek nagymértékben gátolják a bőr szárító hatását. Az alkohol tehát nem hatóanyagként van jelen a kézfertőtlenítő gélben, hanem technológiai segédanyagként, kis mennyiségben.

A szakemberek elmondták, hogy nem konvencionális anyagokkal dolgoztak, újfajta a hatóanyag- kombináció, és újfajták a technológiai anyagok is. Továbbá törekedtek arra, hogy a fél- vagy teljesen szintetikus anyagok helyett inkább természetes összetevőket használjanak.

Az új kézfertőtlenítőt széles körben tesztelhették a PTE polgárai. Egy hazai és egy kanadai fél is érdeklődik új termékük iránt. A forradalmi gélt a PTE 2019-ben vette fel a Szellemi Termékek Portfóliójába. Neve még nincs, árát a piac fogja meghatározni. Jelenleg újabb engedélyeztetések és bőrgyógyászati tesztek várnak rá, és ha minden jól megy, idén már a boltok polcaira kerülhet.

Forrás:

univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!