Újgenerációs elektronmikroszkóppal kutatnak a Központi Elektronmikroszkópos Laboratóriumban

2021. május 28.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 320 millió forintos támogatásával - a Pécsi Tudományegyetemen megvalósult projekt keretében - a régióban egyedülálló, újgenerációs, transzmissziós elektronmikroszkópot szereztek be. Az ultramodern eszköz a klasszikus, kétdimenziós elektronmikroszkópos képalkotási funkción túl lehetővé teszi a vizsgált struktúrák három dimenzióban történő megjelenítését.

Dr. Seress László emeritus professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A műszer beszerzésével a PTE tudáscentrumként történő működését kívántuk támogatni, és az infrastruktúra mellett a tudományos kapacitás humán oldalát is fejlesztettük. Az új eszköznek köszönhetően nyert eredmények hozzájárulnak a társadalom széles rétegeit érintő betegségek, így például a cukorbetegség okozta retinakárosodás, a stressz és az epilepszia mélyebb megértéséhez, pontosabb elemzéséhez.”

A szakemberek szerint az új műszerrel végzett kutatások eredményeit hosszú távon az alkalmazott kutatási területek, így a gyógyszerfejlesztés, az anyagtudomány, a nanotechnológia és a bionika egyaránt hasznosíthatja. Tekintettel arra, hogy a 3D-leképezés nemcsak az idegsejtek közötti kommunikáció, hanem bármely más sejtek közötti kapcsolat vizsgálatára alkalmas, várhatóan megnő a nem idegtudományok területén tevékenykedő kutatócsoportok részéről is az elektronmikroszkópia iránti érdeklődés.

A Központi Elektronmikroszkópos Laboratórium a dél-dunántúli régióban egyedülálló műszer birtokába került, amely további kutatási és technológiai fejlődést tesz lehetővé mind az idegtudományok területén, mind az alkalmazott kutatás, így például a nanotechnológia terén. Egyedülállósága révén generálhat együttműködést tudományos és ipari partnerekkel, erősítve, bővítve ezáltal a nemzetközi kapcsolatrendszert.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!