Az adat akár életet is menthet - az InnoHealth DataLake egyedülálló kezdeményezése

2021. június 2.

Mintaként és prototípusként szolgálhat a nemzeti, de akár más országok egészségügyi rendszerei számára is az InnoHealth DataLake projektje, aminek célja egy könnyen felhasználható, csúcstechnológiára épülő, egységes, egészségügyi kutatási és elemzési adatinfrastruktúra kialakítása – írja a weborvos.hu.

Elemezhetővé, értékelhetővé és tényleges adatvagyonná csak az által válik az adat, ha ez a tartalom információvá alakul, tárolásra és rendszerezésre kerül. A kihívás mértékét jól mutatja a PTE adatvagyonának jelenlegi mérete, amely mintegy 1 millió beteg több mint 265 millió labor- és egyéb vizsgálati leírását foglalja magában. Ennek a több mint 2,35 milliárd szónak az elolvasása körülbelül 84 évet venne igénybe, ha valaki napi 8 órában csak ezeket a dokumentumokat olvasná.

A projekt 2018-ban az E-Group ICT Software Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciális együttműködésével indult útjára. Jelentős szellemi kapacitás bevonásával kezdődött meg a közös munka: nemzetközi hírű orvosok, biológusok, fizikusok, farmakológusok és egészségügyi szakértők mellett informatikusok, matematikusok, mérnökök és adattudósok megfeszített munkájának köszönhető a projekt sikeres előrehaladása.

Az InnoHealth DataLake projekt során kialakítottak egy innovatív, informatikai, ún. adattó rendszert, ami lehetővé teszi az egészségügyi adatok hasznosítását az egészségügyi szolgáltatás és ellátás színvonalának javítása érdekében (pl. betegút rövidítés, költség-optimalizálás), továbbá a lehetővé váló adatfelhasználás és -elemzés új területeket is megnyit a gyógyítás és a megelőzés számára. Új összefüggésekre mutat rá a diagnosztika és a terápia vonatkozásában egészséggazdasági szempontok alapján, valamint az egészségügyi, gyógyszeripari kutatás és innováció területein kínál új lehetőségeket.

Ez a digitális adattó az adattudósok munkáját jelentősen egyszerűsíti, és új perspektívákat nyit meg a döntéshozók számára egy adatintenzív vállalati működés kialakítására. Mindkettő különösen fontos, hiszen nagymértékben támogatja a világszínvonalú kutatói munkát, lehetőséget biztosít az egyetemek és kórházak számára a nemzetközi gyógyszerkutatásban való részvételre, és fontos tényező lehet az egyetemek nemzetközi besorolásában is.

Forrás:

weborvos.hu

Fotó:

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!