Ötéves a PTE "Pécs Summer School" nemzetközi programsorozata

2021. június 18.

Idén ünnepli ötödik évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pécs Summer School (Nyári Egyetem) programsorozata, melyen eddig négy kontinens hetven országából összesen több mint ezren vettek részt hallgatók és oktatók.

A programsorozatot 2016-ban indította el a PTE Nemzetközi Igazgatóság jogelődje, a Külügyi Igazgatóság. Az egyetem nemzetköziesítési programjában meghatározott cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár színvonalas egyetemi programokkal való megtöltése különböző tématerületeken a két szemeszter között. Az akadémiai programokat Magyarország első egyetemének karai biztosítják, míg a nyári programok teljes körű szervezését a PTE Nemzetközi Igazgatósága végzi.

Tarrósy István nemzetközi igazgató a programsorozat kapcsán elmondta: „A kitűzött célt maradéktalanul sikerült megvalósítani, és bebizonyosodott, hogy egyre nagyobb igény van a hallgatók részéről a Pécs Summer School programsorozatra. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között. További célunk, hogy növeljük a nyári egyetemi képzési területeket, megrendezhessük a koronavírus-járvány miatt elmaradt francia, dél-koreai, thaiföldi, amerikai nyári egyetemi programokat, és Pécs városát ismét megtöltsük a nyár során külföldi hallgatócsoportokkal.” – hangsúlyozta az igazgató.

Az elmúlt öt év során a PTE 30 nyári egyetemet szervezett, melyek együttesen 350 napon át zajlottak. A résztvevő hallgatók száma összesen 800 fő, akik négy kontinens 70 országából érkeztek, míg a képzésben résztvevő oktatók száma meghaladja a kétszázat. A PTE-s oktatók mellett külföldi vendégoktatók is részt vettek a nyári egyetemi programokon. A szabadidős programok – városnézés, múzeumlátogatás, koncertek, interkulturális estek, kirándulások, sportvetélkedők – szervezésében fontos szerepet játszanak a PTE hallgatói, összesen 80 mentorhallgatót alkalmazott a Nemzetközi Igazgatóság az öt év alatt.

A koronavírus-járványra reagálva 2020 nyarán a Pécs Summer School programokat online formában valósították meg, és számos új online közösségi programot építettek be a szervezők. Ezek között nagy sikere volt az online városnézéseknek, múzeumlátogatásoknak, és az online gulyásleves főzésnek is. A Pécs Summer School program sikerein felbuzdulva 2020-ban a PTE elindította a Pécs Winter School (Téli Egyetem) programot is.

Az idei évben elővigyázatosságból újra virtuális módon szervezik meg a Nyári Egyetem programjainak nagy részét. Az online nyári egyetemek sikerességét bizonyítja, hogy idén többszörösére növekedett a programokra jelentkező hallgatók száma.

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!