Hazánkban is egyre gyakoribb a melanóma előfordulása – dr. Lengyel Zsuzsanna nyilatkozata

2021. június 21.

Világszerte, hazánkban is egyre gyakoribb a melanóma előfordulása. Hogy miként lehet a betegséget megelőzni, korai stádiumban felismerni - erről nyilatkozott dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese a TV2-nek.

A szakember szerint a bőrünkkel kevesebbet foglalkozunk, mint a szívünkkel, vagy például a nők az emlőjükkel. Említi, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának volt egy felmérése, amibe bevontak 140 melanómás beteget, és azt vizsgálták, hogy a betegségük előtt milyen szokások mentén élték az életüket. Kétharmaduk azt mondta, hogy egészségtudatos életet élt, de a bőrére csak 15 százalékuk figyelt, pedig a korai diagnózis kulcsfontosságú.

Hangsúlyozza, hogy a havonta végzett önvizsgálat nagyon fontos. Mivel vannak olyan rejtett helyek, mint például a hajas fejbőr vagy a hát, ezért be kell vonni a családtagot is a szemlébe, és már az első gyanújel esetén el kell menni a bőrgyógyász szakorvoshoz. Nagyon fontos az is, hogy tudjuk, mit kell nézni, mire érdemes figyelni, de ebben már számos segítség áll a rendelkezésünkre.

Forrás:

TV2