Az MSD Hungary készítménye lett a 2020-as év gyógyszere, ami a hematológiában jelentett áttörést

2021. június 25.

Az MSD Hungary készítménye lett a 2020-as év gyógyszere, ami a hematológiában jelentett áttörést – mondta dr. Helyes Zsuzsanna, a Magyar Farmakológiai Társaság főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi tanára.

Az MSD gyógyszere olyan felnőttek gyógyulását segíti, akik a közelmúltban csontvelőátültetésen estek át. A Magyar Farmakológiai Társaság a döntés során a fő szempontok között említette a gyógyszer hatékonyságát, mennyire áttörő és hiánypótló a termék, milyen a költséghatékonysága, mennyire felhasználóbarát, és a hazai kutatásfejlesztésben mennyire képvisel hozzáadott értéket.

A kezelést az allogénhaemopoeticus őssejtátültetésben részesült betegek kezelésében jártas orvosnak kell megkezdenie – nyilatkozta dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Hematológiai Tanszékének vezetője, egyetemi tanára. Példaként említette, hogy a daganatos betegeknél a kemoterápia után újra kell indítani a vérképzést a szervezetben, ebben segít az MSD hematológia gyógyszere által végzett terápia is.

Ha valakinek csontvelődonorra van szüksége, akkor Magyarországon alig 20 százalékban találnak megfelelő donort a családon belül. Idegen donor esetén pedig sajnos van olyan hematológiai betegség, amelynek a gyógyítása nem várhat 2-3 hónapot. Évente világszerte 50 ezer allogén őssejttranszplantációt végeznek, Magyarországon 120-150 beavatkozás történik.

Forrás:

vg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!