Scleroderma Világnap – június 29.

2021. június 29.

Június 29-e a Scleroderma Világnapja, melynek célja, hogy felkeltse a figyelmet a betegségre és elősegítse annak megértését a társadalomban, az emberek között, a politikusok felé.

A scleroderma egy ritka, krónikus, reumatikus autoimmun betegség, ami akár az egész testet érintheti a kötőszövet megkeményedésével. A bőr és a belső szervek is károsodhatnak ettől a betegségtől. Életveszélyes is lehet, és jelenleg nincs rá gyógymód, ugyanakkor az egyes szerveket érintő, sikeres kezelések már elérhetőek. A korai diagnózis létfontosságú. A reflux, az ujjak duzzadása, a kéz elszíneződése figyelemfelhívó tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni.

A scleroderma bármely életkorban megjelenhet, de leginkább 35 és 50 éves kor között alakul ki, jórészt a nők érintettek. A gyerekeknél lokalizált formája, a morphea jelenik meg főként.

Az egészségügyben dolgozók között a betegség ismertsége és megértésének hiánya elkésett diagnózishoz vezethet, aminek akár életveszélyes következménye is lehet.

Az idei Scleroderma Világnap szlogenje: „ÖRÖMÖM A GYÓGYÍTÓM! Scleroderma és a Covid-19 - A mosolyomat nem veszik el! ”

„Ez egy olyan betegség, amely szükségszerűen különböző utakon vezet, de fontos fókuszálni arra, ami pozitív, és leválasztani magad arról, amit nem lehet csinálni. Mindig pozitív, konstruktív és győztes szemszögből kell nézni mindent” - nyilatkozta az egyik beteg.

Fotó:

Maria Sieglinda von Nudeldorf, Wikipedia