Egyetemünk orvosait és ápolóit is kitüntették a Semmelweis Nap alkalmából

2021. június 29.

Semmelweis-napi elismeréseket adott át az emberi erőforrások minisztere június 29-én a Pesti Vigadóban, ahol a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának két kiválóságát is elismerték – adta hírül az MTI.

Dr. Semmelweis Ignác munkásságát a szolidaritás, az együttérzés, az igazságosságba vetett hit és az emberi élet szolgálata jellemezte – mondta köszöntőjében dr. Kásler Miklós. Az orvostudomány Prométheuszaként jellemezte Semmelweis Ignácot, aki látta az emberiség bajait és igyekezett segíteni azokon. Ezt a szellemiséget követik a kitüntetettek is – tette hozzá. Felidézte, hogy a gyermekágyi láz kezelése Hippokratész ókori görög orvosig visszakövethető, és a betegség okáról az évszázadok alatt legalább negyvenféle téves teória látott napvilágot Semmelweis Ignác előtt.

Semmelweis arra figyelt fel, hogy a bécsi egyetem két női klinikáján a gyermekágyi halandóság aránya eltérő. A halálozási számok sokkal magasabbak voltak azon a klinikán, ahol az újszülötteket a boncteremben is dolgozó medikusok látták el, mint ott, ahol bábák dolgoztak. A magyar orvos ok-okozati viszonyt keresett a patológiai lelet és a betegség lefolyása között. Így fedezte fel a gyermekágyi láz okát, a fertőzés átvitelének eszközét és a megelőzés módját.

Dr. Kásler Miklós megjegyezte: a koronavírus-járvány elején, amikor jóformán semmit nem lehetett tudni a vírusról, a betegség terjedéséről és lefolyásáról, ő maga is Semmelweishez hasonlóan járt el: patológus professzorokat kért meg, hogy a betegségben elhunytakat vizsgálva határozzák meg a patológiai folyamatokat, majd a betegség klinikai lefolyását ezekkel az eredményekkel összevetve próbálták értelmezni. „Semmelweis Ignác szellemisége tehát ma is itt van közöttünk” – mondta a miniszter. Szerinte Semmelweis tragédiája, hogy ugyan halála után 25-30 évvel olyan állandó jelzőket kapott, mint „az anyák megmentője”, „a legnagyszerűbb ember”, vagy az „orvostudomány Luther Mártonja”, életében nem tudta elérni, hogy alkalmazzák felfedezését.

Az ünnepségen egyetemünkről Semmelweis-díjat kapott dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára, és dr. Kovács Gábor László, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Laboratóriumi Medicina Intézetének professor emeritusa.

Batthyány-Strattmann László-díjban 24-en részesültek, 33-an kaptak miniszteri elismerő oklevelet.

Egyetemünkről Batthyány-Strattmann László-díjat kapott dr. Büki András egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Idegsebészeti Klinikájának igazgatója.

Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Lamár Ibolya, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Laboratóriumi Medicina Intézetének ápolásszakmai intézetigazgató-helyettese, és dr. Ludány Andrea, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Laboratóriumi Medicina Intézetének emeritus professzora.

A június 30-án Pécsett tartott ünnepség keretében miniszteri elismerő oklevelet kapott a PTE Klinikai Központja Koronavírus Ellátó Központjának munkaközössége. A díjat dr. Csontos Csaba professzor, a Koronavírus Ellátó Központ vezetője, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet egyetemi tanára vette át. Ugyancsak miniszteri elismerő oklevelet nyújtottak át a PTE Klinikai Központja Laboratóriumi Medicina Intézete Molekuláris Biológiai Részlege munkaközösségének, amit dr. Gombos Katalin, a Laboratóriumi Medicina Intézet adjunktusa vett át. A PTE Klinikai Központja Pécsi Palliatív Mobil Teamjét is elismerték, a díjat dr. Csikós Ágnes, a Palliatív Team vezetője, az Alapellátási Intézet igazgatója vette át. Hegedüs Zsuzsannának, a Klinikai Központ Orvosszakmai Igazgatósága Minőségirányítási Osztálya vezetőjének is ezt az elismerést nyújtották át.

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke Pro Patiente díjat adományozott azoknak, akik gyógyító, diagnosztikai, megelőző, innovációs munkaterületen kiemelkedő érdemeikkel, munkájukkal, magatartásukkal a Klinikai Központnak jó hírnevet és az intézmény fejlődése érdekében elévülhetetlen érdemeket szereztek. Elismerésben részesült dr. Bogár Lajos professzor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, dr. Menyhei Gábor professzor, az Érsebészeti Klinika egyetemi tanára, és dr. Szabados Sándor professzor, a Szívgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérmet és Emlékoklevelet adományozott a PTE KK elnöke a betegellátásban áldozatos munkát végző, az ápolás tudományában sikereket elérő, a holisztikus betegellátást tartósan megvalósító, ápolói hivatást gyakorló szakdolgozónak. Idén az emlékérmet Budavári Edit Piroska, a PTE Klinikai Központja II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum ápolásszakmai igazgatóhelyettese vehette át. Árpádházi Szent Erzsébet Emlékoklevelet kapott Fergeltné Gellai Csilla, a Fogászati és Szájsebészet Klinika fogászati asszisztense, Lehőcz Zoltán, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika diplomás ápolója, és Tasi Lászlóné, a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum ápolónője.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora tizenegy fő részére Elismerő Oklevelet adományozott a koronavírus okozta fertőzéssel érintett betegek ellátása, a COVID-védőoltási tevékenység, valamint a járványügyi, szervezési feladatok során kimagasló színvonalon helytálló munkatársak tevékenységének elismeréseként.

Elnöki Dicséretben 95 klinikai munkatárs részesült gyógyító, ápoló, gyógyítást és ápolást segítő, továbbá az egészségügyi munkavégzést támogató áldozatos, magas színvonalú munkája elismeréseként.

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!

Forrás:

MTI, UnivPécs

Kapcsolódó galéria:

univpecs.com

Fotó:

semmelweis.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!