A női kosárlabda Eb-n fújt Praksch Péter, a pécsi orvoskar Testnevelés- és Mozgásközpontjának munkatársa

2021. június 30.

Praksch Péter, a PTE Természettudományi Kar és Közgazdaságtudományi Kar korábbi hallgatója, az Általános Orvostudományi Kar Testnevelés- és Mozgásközpontjának munkatársa volt az egyetlen magyar játékvezetője a vasárnap befejeződött női kosárlabda Európa-bajnokságnak. Pétert a spanyolországi tapasztalatokról, élményekről az UnivPécs kérdezte.

Péter a női kosárlabda Eb-n két csoportmérkőzést vezetett, valamint két negyeddöntőn volt ún. stand by játékvezető, ami a negyedik játékvezetőnek felel meg, ha focis párhuzamot szeretnénk vonni. Szigorú járványügyi intézkedéseket kellett betartani: érkezése után elfoglalta a szállodaszobát, azt csak a meccsek idejére hagyhatta el.

Praksch Péter, aki még nincs 30, a legfiatalabb volt a 32-es játékvezetői mezönyben. Elmondta, ritkaságszámba megy, hogy valaki ennyi idősen Eb-n vagy Vb-n fújjon. A játékvezetést 14 éves korában kezdte, 16 évesen Svédországban volt nemzetközi továbbképzésen, fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Elmondta, szeretne férfi Bajnokok Ligája-meccset fújni, azonban nem akarja siettetni a dolgokat.

"2019-ben vezethettem a férfi Universiade döntőn, vagy U20 A-divíziós női Eb-döntőn, idén pedig a férfi magyar NBI döntőjében fújhattam, ami igencsak kiélezett küzdelmet hozott. Ezek voltak talán a legnagyobb mérföldkövek az eddigi pályafutásomban. Azt is hozzáteszem, hogy az említett elméleti felkészültség mellett legalább annyira fontos, hogy fizikálisan rendben legyen az ember. Elég szigorú fizikai teszteket kell teljesíteni, és ha valamelyiket nem sikerül „megugrani”, akkor búcsút inthet az illető a játékvezetői licenszének" - fogalmazott a sportember.

Kifejtette, tapasztalatai kapóra jönnek az orvoskar Testnevelési és Mozgásközpontjában.

"A sportrendezvények lebonyolítása tartozik hozzám, így például egy Universiadén vagy egy Európa-bajnokságon szerzett tapasztalat igencsak jól használható ezek szervezésénél. A Medigames, vagyis az orvosok sportvilágbajnokságának pécsi szervezése is a feladatom, ott például az angol sportszaknyelv ismerete jelent számomra komoly előnyt. De azt is hozzá kell tennem, hogy a Természettudományi Karon szerzett sportszervezői alapképzés, és a Közgazdaságtudományi Karon szerzett vezetés-szervezés mesterképzés során is számos olyan tudást szerezhettem, amit nap, mint nap tudok használni a munkámhoz. A sportrendezvények gazdasági hátterét is át kell ugyanis látni ahhoz, hogy jól sikerüljön egy-egy esemény. Így tehát elmondható, hogy tényleg tősgyökeres PTE-s vagyok, hiszen mindkét diplomámat itt szereztem, és itt is hasznosítom a megszerzett tudásanyagot a munkám során" - mondta Péter.

A teljes interjú itt olvasható:

univpecs.com

Forrás:

UnivPécs

Fotók:

A címlapkép az EB-n készült, a második Csortos Szabolcs (UnivPécs) munkája