"...azért a szívből csak egy van" - interjú dr. Szabados Sándor szívsebésszel

2021. július 20.

Dr. Szabados Sándor szívsebésszel az egy.hu készített interjút pályájáról, szakmája technikai változásairól, és jelenlegi műtéti tevékenységéről is.

A beszélgetésből kiderül, hogy mindig volt egy olyan mestere, aki irányította, és aki azt mondta, nem lehet minden egyes beteggel meghalni, mert másnap egy másik elé oda kell állni és segíteni a gyógyításában.

Szerinte nem lehet azt mondani, hogy a szívsebészet valami csoda, mert csak egy része a gyógyításnak. A többi szakterület is segít, ez egy nagyon szép együttműködési lehetőség.

A technikai újdonságokról azt nyilatkozza, hogy a szívgyógyászatban is nagy a fejlődés például a szívmotorok terén, rutinná vált a szívultrahang, megjelent az MR. A vágóeszközök is sokat haladtak előre: az ultrahang és a lézerkés, vas helyett könnyű titán lett az alapanyag.

Elmondja, hogy évi hat-hétszáz műtétre van öt szívsebész a pécsi klinikán, akikre fejenként 100-120 beteg jut. Operációs tevékenysége mellett cikkeket bírál, az Orvosi Hetilapnak a lektora, és részt vesz a szakvizsgáztatásban, a szakmai kollégiumban.

Forrás:

egy.hu