5432-en kerültek be az általános felvételi eljárásban a Pécsi Tudományegyetemre

2021. július 23.

A Pécsi Tudományegyetem rendkívül jó eredménnyel zárta a 2021. évi általános felvételi eljárást, 12%-kal több jelentkezőt vehet fel a PTE, mint tavaly.

A PTE-re jelentkezők számának növekedése előrevetítette a jó felvételi eredményeket, de a közel hatszáz fős (583), 12%-os növekedés minden előzetes várakozást felülmúlt. A PTE intenzív beiskolázási kampánya – melynek egyik fontos eleme a Rektori Ösztöndíj volt – érezhetően meghozta eredményét.

Az 5432 felvett hallgató 59%-a a PTE valamely alapképzésén, 16-16%-a osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ-képzéseken a felvettek 10%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek mintegy 84%-a támogatott szakokra került felvételre. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 69%-a teljes idős képzésben kezdheti meg tanulmányait.

PTE – jelentkezők és felvettek számának alakulása – 2020-2021-es általános eljárások

PTE

Összes jelentkező

Változás előző évhez

Első helyes jelentkező

Változás előző évhez

Felvett

Változás előző évhez

2020/Á

11 716

 

5 719

 

4 849

 

2021/Á

13 809

18%

6 484

13,38%

5 432

12%

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. A mesterképzéseken az építész, az egészségügyi menedzser, a szerkezet-építőmérnöki, a pszichológia, a vezetés és szervezés, valamint a fizioterápia képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal.

Idén a PTE legtöbb kara növelte beiskolázási létszámait: a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar 46, az Állam- és Jogtudományi Kar 25, a Közgazdaságtudományi Kar 18, míg a Műszaki és Informatikai Kar 16%-kal növelte a felvettek számát az előző évihez képest.

A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítják az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2021 őszén várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait Magyarország első egyetemén.

A PTE széles szakkínálattal várja azokat a jelentkezőket, akik most nem kerültek be. A pótfelvételi eljárásban 2021. augusztus 9-ig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre. Fontos tudni, hogy a pótfelvételivel bekerülő hallgatók is pályázhatnak a 100.000 Ft-os Rektori Ösztöndíjra.

Az ösztöndíjakról és a kollégiumi lehetőségekről itt találhatók részletes információk:

pte.hu/felveteli/osztondijak-kollegiumok

A felvételi eljárással kapcsolatos további információk itt olvashatóak:

pte.hu/felveteli

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!