Ultramodern készülékkel gazdagodott a Szívgyógyászati Klinika

2021. július 26.

Ünnepélyes keretek között adták át július 23-án a Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján azt a röntgenberendezést és a hozzá tartozó ultrahang eszközöket, melyeket a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából finanszíroztak. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a várakozási idő, akár a vizsgálatra, akár a műtétekre vonatkozóan.

A Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, a kardiológiai szakambulancián évi 47 ezer vizsgálatot végeznek. A koronavírus-járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék- és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika a beruházás megvalósítására. A fejlesztéseket több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka.

A forrásból a klinika ún. hibrid laborját felújították - ami műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt funkcionál - annak érdekében, hogy ide kerülhessen az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, ami a korábbinál még precízebb, pontosabb képet mutat a betegről, annak állapotáról. Ezzel a készülékkel valóban a high-tech költözött a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék gyakorlatilag „körbelebegi” a pácienst, hogy valamennyi ér és a szív állapotáról tökéletes képet kaphasson az orvosi stáb. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a lehető legkisebb sugárterhelés érje a beteget és a klinika személyzetét. A hibrid műtő új lehetőségeit kihasználva még magasabb számban végezhetik a klinikán a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

Fejlesztették a klinika elektrofiziológiai laborját is, ami alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakran előforduló szívritmuszavar kezelésére is.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs