A PTE és az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány közös sajtótájékoztatója

2021. július 30.

Megtartotta közös sajtótájékoztatóját a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Miseta Attila, és a PTE fenntartói jogkörét 2021. augusztus 1-től átvevő Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Bódis József.

Mint ismert, Magyarország Országgyűlése 2021. április 30-án fogadta el a közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvényt, melynek alapján létrejött az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. A jogalkotó felismerte, hogy mára az ellátandó közfeladatok sokszínűsége és dinamikus változása az állam szerepvállalásának újragondolására késztet, a közösségi célok leghatékonyabb elérését szem előtt tartva. Olyan új intézményekre, formákra volt szükség, amelyek képesek biztosítani a közfeladat ellátásának megfelelő szintjét, valamint igazodni tudnak a társadalmi, gazdasági és kulturális élet gyors változásaihoz.

„Korábban is elmondtam, és azóta sem változott a véleményem: a modellváltással új lehetőségek nyílnak meg az egyetem előtt” – mondta dr. Miseta Attila rektor, aki hangsúlyozta, fontos, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is tudnunk kell. Kiemelte: az alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak, a szenátoroknak és a rektori vezetésnek is az a célja, hogy fejlesszük az egyetemet, fokozzuk annak hazai és nemzetközi szerepét, elismertségét. A jövőben is ezért dolgoznak, egy új, reményei szerint rugalmasabb és gyorsabb működést biztosító modell szerint.

„Az alapítvány az egyetem vezetésével és a szenátussal közösen kíván az egyetemért tenni” – folytatta a rektor gondolatmenetét dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke, aki kifejtette: a felsőoktatási modellváltás érthetően mindenkiből reakciót váltott ki, mivel ez a fajta működési modell korábban nem volt ismert a magyar felsőoktatásban. A fenntartó azonban immár személyessé, beazonosíthatóvá vált, és ez a közelség alkalmat teremt arra, hogy az együtt gondolkodást, együtt cselekvést megvalósítsák. Mint mondta, komoly fejlesztéseket szeretnének végrehajtani, melyek a régió számára is hatalmas előrelépést jelentenek mind gazdasági, mind tudományos szempontból. A Science Parknak, illetve az egyetem fejlesztési csomagjának a megvalósítását közös érdeknek nevezte, aminek az egyetemi vezetés, a szenátus és az alapítvány koordinációjában, a régió meghatározó szereplőinek az egyetértésével kell megtörténnie, mert akkor lesz sikertörténet a Pécsi Tudományegyetem számára ez az új korszak.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!