Megszűnnek a kancellári pozíciók az egyetemek modellváltása miatt

2021. augusztus 4.

Az eddigi vezetők visszahívása mellett döntöttek az egyetemek modellváltásával összefüggésben, így nyolc kancellár megbízását vonta vissza Orbán Viktor miniszterelnök július 31-i hatállyal.

Az egyetemi modellváltás lényege, hogy a résztvevők nem költségvetési intézményként, hanem állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, közhasznú intézményként működnek tovább. A struktúraváltás szabadabb gazdálkodást tesz lehetővé, valamint a bérezési és jutalmazási rendszer is rugalmasabb lehet.

A kuratórium tagjainak fő feladatai közt szerepel, hogy a szenátussal karöltve kijelöljék a stratégiai célokat, és konszenzuson alapuló döntéseket hozzanak. Az intézmények jó működéséhez a három fő szereplő, az egyetem, az állam és a kuratórium harmonikus együttműködésére lesz szükség.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az egyetemek fenntartóváltása miatt a kormányfő – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztése nyomán – visszavonta a Budapesti Gazdasági Egyetemen Dietz Ferenc, a Debreceni Egyetemen Bács Zoltán, a Magyar Táncművészeti Egyetemen Kóczán-Győri Judit, a Nyíregyházi Egyetemen Halkóné dr. Rudolf Éva Gizella, az Óbudai Egyetemen Ormándi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetemen Decsi István, a Semmelweis Egyetemen Pavlik Lívia, és a Szegedi Tudományegyetemen Fendler Judit kancellári megbízását.

 

Forrás: 

Világgazdaság.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!