Megnyitotta a tanévet és a centenáriumi rendezvénysorozatot a Pécsi Tudományegyetem

2021. szeptember 1.

Szerda délután ünnepélyes szenátusi ülés keretében nyitotta meg a tanévet a Pécsi Tudományegyetem (PTE), egyúttal kezdetét vette a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát ünneplő rendezvénysorozat is. A PTE-n a remek felvételi eredményeknek köszönhetően mintegy hétezerötszáz új hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait a 2021/22-es tanévben.

Az Országgyűlés az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánította. Ennek megfelelően hagyományosan szeptember első napján tartja ünnepi szenátusi ülését a PTE. Az eseményen az egyetem rektora, Miseta Attila hallgatói kitüntetéseket adott át, majd az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnökével, Bódis Józseffel együtt köszöntötték a PTE új professzorait, ugyanis az egyetem tizennégy oktatóját Áder János köztársasági elnök 2021. szeptember első napjától nevezte ki egyetemi tanárrá.

Ezt követően került sor a Pécsi Tudományegyetem legmagasabb rangú díjainak átadására. Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Figler Mária, az Egészségtudományi Kar professzor emeritája, a Kar alapításában, a dietetikus és táplálkozástudományi képzés indításában és kibontakoztatásában, tudományos és gyógyító, valamint közéleti tevékenységében felmutatott kimagasló eredményeiért.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Font Márta, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar professzor emeritája, a Pécsi Tudományegyetemért végzett áldozatos munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult a magyar felsőoktatás, a tudomány és a kultúra fejlődéséhez, valamint a Pécsi Tudományegyetem sikereihez.

Beszédében Miseta Attila rektor kitért arra, hogy az elmúlt évtized korábban nem látott fejlesztéseket hozott a Pécsi tudományegyetemen, melyek töretlenül folytatódnak. Hangsúlyozta, „a változásokat előnyünkre fordítani kötelező feladatunk.” Kiemelte az együttműködés fontosságát az Egyetem, a Város és a tágabb régió szereplői között. Felhívta a figyelmet az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontosságára, mind az innovációk segítésében, mind pedig a szociális szférában. Megemlítette, hogy az egyetem jó felvételi eredményeket ért el. A lehetőség a tanulásra és fejlődésre minden hallgató számára biztosított, de kitartó munka nélkül aligha megvalósítható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány köztünk van, s hogy az egyetlen igazán hatékony mód a leküzdésére az oltás felvétele.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, kuratóriumi elnök köszöntőjében elmondta, hogy a modellváltás révén 1500 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott a hazai felsőoktatás, ami igen komoly lehetőség. „Ezzel a lehetőséggel azonban élni is tudni kell, és a kuratórium mindent megtesz majd az ehhez szükséges feltételek biztosításának érdekében” – hangsúlyozta Bódis József. 

„Szeptember elseje a város és az egyetem közös ünnepe. Pécs és a Pécsi Tudományegyetem ezer szálon kötődik egymáshoz: az egyetem kiemelt rangot ad a városnak, és Pécs legfontosabb stratégiai partnere a PTE. Pezsgést, színt, változatosságot hoznak Pécsre a hallgatók, és forgalmat is generálnak a helyi kisvállalkozások számára.” – emelte ki Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.

A tanévnyitó szenátusi ülés keretében Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes megnyitotta a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát ünneplő rendezvénysorozatot, amely a mai naptól egészen 2023. október 14-ig tart majd. „Fontos hangsúlyozni, hogy míg 2017-ben az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját ünnepeltük, addig 2021 és 2023 között az 1923-tól folyamatosnak tekinthető modernkori pécsi felsőoktatásra kerül a hangsúly.” – mondta a rektorhelyettes. 

A centenáriumi programsorozat mottója: „A múltból a jövő felé”. „Azért választottuk ezt a mottót, mert amellett, hogy szeretnénk megmutatni egyetemünk hagyományait, szeretnénk megismertetni alaposabban a Pécsi Tudományegyetem múltját. Ezen felül nagy hangsúlyt kívánunk helyezni arra is, hogy a Pécsi Tudományegyetem a 21. században felmerülő kihívásokra, társadalmi, oktatási, tudományos téren milyen innovatív, jövőbe mutató válaszokat tud kínálni. Az ilyen programok kapcsán megszokott tudományos rendezvények, konferenciák mellett a nagyközönséget és jövendőbeli hallgatóinkat is szeretnénk megszólítani. Olyan programokkal, programelemekkel készülünk, mint például fényfestés, városi tárlat, a Janus Egyetemi Színház bemutatója, PTE 100 Pécs-Eszék futóverseny, középiskolai tanulmányi versenyek, valamint az egyetem emblematikus épületeit bemutató egyetemtopográfiai applikáció-fejlesztés, amelyek bizonyosan vonzóvá teszik a PTE Centenáriumát.”  - ismertette a részleteket Fedeles Tamás.

Forrás:

 

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!