Így hat a koronavírus-fertőzés a szívünkre

2021. szeptember 7.

Cziráki Attila professzor, a PTE Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának igazgatója is előadást tartott a Richter Egészségváros szeptember 4-i pécsi állomásán, beszédében a koronavírus-fertőzést követő tüneteket járta körül.

Az UnivPécs.com cikke szerint a professzor elmondta, a COVID-19 fertőzés leggyakoribb szív- és érrendszeri hatásai között tartják számon a magasvérnyomást , aszívritmuszavarokat, a szívizomelégteneséget, a szívizomgyulladást, az iszkémiás szívbetegséget, a koszorúér-betegséget, a szívinfarktust, valamint a thrombembóliás eseményeket.

Cziráki professzor kifejtette, a szív egyik rétege és egyben a legvastagabb rétege a szívizom, de van egy belhártya, és egy szívburok része is. A koronavírus mindhárom réteget érintheti. Kialakulhat szívizomgyulladás, ami laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható, gyakori halálok a járvány kapcsán. Mint fogalmazott, a szívburok gyulladása is veszélyes, de a kór a koszorúereket is érintheti: destabilizálódhatnak a már meglévő lerakódásokok, plakkok; súlyos gyulladás vagy koszorúérgörcs is felléphet.

A klinikaigazgató szerint az utólagos tünetek 3-6 héten belül jelentkeznek a fertőzésből faló felgyógyulást követően. A PTE KK Szívgyógyászati Klinikára érkezők legtöbbször anginás fájdalommmal, lábdagadással, szívritmuszavarral, tüdőembóliával, szívizomgyulladással jelentkeznek, és álétalában a vasanyagcsere is felborul. 

A professzor előadásában szó esett arról is, hogy milyen szövődményekkel járhat az oltás a szívet illetően. Cziráki Attila egy idén augusztus eleji vizsgálatra hivatkozva, mely a Pfizer 2. adagja és szívizom/szívburok gyulladásai közti összefüggést kutatta, azt mondta, elenyésző a szövődmények száma: mindössze 1%-uk betegedett meg, halálos szövődmény nem jelentkezett.

Zárszóként arra buzdított mindenkit, akik még nem éltek az oltás lehetőségével, hogy vegyék fel a vakcinát, hiszen "csak így védhetjük meg magunkat és a családunkat”.

Forrás:

UnivPécs.com

Fotó:

Pixabay.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!