A PTE vezetésével indulhat el a Magyar Nemzeti Genom Program

2021. október 13.

A közel 800 millió forintos, „A Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti kapacitásának megerősítése” elnevezésű pályázat keretében egy olyan nagy teljesítményű szekvenáló rendszer beszerzésére, üzemeltetésére és a kapcsolódó bioinformatikai eszközök fejlesztésére került sor, amely eddig elérhetetlen volt hazánkban.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja az elmúlt években egy olyan genomikai és bioinformatikai központnak és kutatási infrastruktúrának a létrehozását indította el, amely jelentős befektetésből maximális költséghatékonysággal biztosítja a legtöbb hasznosítható szolgáltatást és terméket az egészségügy, a mezőgazdaság, az egyetemi oktatás, a kutatás és az ipari fejlesztések területén. Ennek egyik központi eleme az ehhez szükséges szekvenálási infrastruktúra kiépítése.

Az elnyert támogatásnak köszönhetően sikerült beszerezni az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezést, melynek segítségével egy olyan komplex rendszert építettek ki, amely Közép-Európában eddig csak Bécsben és Prágában volt elérhető. Az elmúlt években a molekuláris biológia és informatika fejlődésének köszönhetően a hazai és nemzetközi orvosbiológiai kutatások jelentős eredményeket értek el, melyek a gyakorlati orvoslás átalakulásához vezettek. A kutatás, a diagnosztika és a célzott terápiás kezelések genomikai alapokra kerültek, elsősorban az újgenerációs szekvenálási technológiák alkalmazásával. Ezen genomikai vizsgálatok komoly infrastrukturális, intellektuális és gazdasági feltételekhez kötöttek, amelyek csak jelentős forrásokkal bíró, és ezeket koordináltan működtető országokban adottak.

Az SzKK egy átfogó, összehangoltan működő, multidiszciplináris és nemzetgazdasági érdekeket is képviselő Magyar Nemzeti Genom Program elindítását kezdeményezte, amely nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló, és sokféle előnye van, úgy a társadalom egészségére, mint a tudományos fejlődésre és a gazdasági stabilitásra vonatkozóan. A program célja a magyar populáció genetikai jellemzőinek a meghatározása, a betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztése, továbbá az új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítése.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!