Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és az AstraZeneca

2021. november 3.

Az idült vesebetegségben szenvedők hazai számának pontosabb meghatározása, valamint a betegek egészségügyi ellátásának hosszú távú javítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és az AstraZeneca hazai leányvállalata.

Az idült vesebetegség - ami sokáig nem okoz észlelhető tüneteket - a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. Hazánkban eddig nem készült pontos felmérés a CKD-ban szenvedők számáról, ezért az együttműködők célja ennek pontosítása. Jelenleg másfél millió főre becsülik a betegszámot.

Az idült vesebetegség komoly népegészségügyi probléma, ami az ellátórendszerre és a társadalom egészére is hatalmas terhet ró. A vesebetegségben szenvedők kezelése és gondozása a legdrágább egészségügyi szolgáltatások közé tartozik. A végstádiumú páciensek ellátása a fejlett országok éves egészségügyi költségvetésének több mint 2-3 százalékát teszi ki, a kevésbé előrehaladott állapotú betegeké - a létszámuk miatt - pedig ennek az összegnek a kétszeresét is elérheti. A CKD-betegek jelentős része kardiovaszkuláris betegségben hal meg, jóval azelőtt, hogy eljutna a dialízisig vagy a transzplantációig.

Az idült vesebetegség a legveszélyesebb és leggyakoribb népbetegségek közé került, az érintettek száma nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon meredeken emelkedik. Sajnos azonban a lakosság körében továbbra is egy viszonylag ismeretlen betegség, így a kór gyakran úgy rombolja az érintettek szervezetét, hogy észre sem veszik, ezért sincsenek pontos ismereteink a valós betegek számáról. A betegség ugyanakkor könnyen igazolható, mert akinek a laboratóriumi vérvételi eredményén a vese működését jellemző, ún. bGFR érték 60 alatti, annál fennáll a probléma.

Az együttműködés további célja tudományos konferenciák szervezése és helyi kezelési protokollok kialakítása, valamint a betegséggel kapcsolatos figyelemfelhívó aktivitások, oktatások szervezése is.

Az együttműködési megállapodást dr. Miseta Attila, a PTE rektora és Kuuno Vaher, az AstraZeneca közép-európai klaszterigazgatója írta alá 2021. november 3-án, Pécsett.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!