Okostechnológiák térnyerése az egészségügyben

2022. január 6.

A 2020-ban kezdődő és idén decemberben záruló „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” (Kompetencia Központ) projekt közel 2 milliárd forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósul meg. A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. többek között egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, valamint egy roboteszközökkel támogatott ápolási lehetőségen dolgozik.

A klinikai vizsgálatok során hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyek kezelése, strukturálása körülményes. Az okostechnológiák térnyerése az egészségügyben megoldást nyújt erre a problémára, mivel korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról. Miután az adatokat a fejlett analitikai megoldásokkal feldolgozzák, célzott visszacsatolást tudnak adni a betegek és az egészségügyben dolgozók számára. Ez az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezet, és támogatja a személyre szabott orvoslást. Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása, amit a molekuláris orvoslás fejlődése is tovább erősít.

„Egy olyan Kompetencia Központot kívánunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztésére felhasználni” – mondta dr. Miseta Attila professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„A projekt további célja, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítsa meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők, továbbá források szabadíthatók fel” - nyilatkozta dr. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Kompetencia Központjának igazgatója. A professzor elmondta azt is, hogy a Kompetencia Központ az egészségügyi technológia- és okoseszköz-fejlesztésekhez minőségi, valid egészségügyi adatokat tartalmazó, digitális egészségügyi ökoszisztémát kíván létrehozni. Ehhez olyan kompetenciák kialakítását tűzte ki célul, amelyek arra irányulnak, hogy a K+F+I különböző fázisaiban lévő egészségügyi technológia-fejlesztéseket megfelelő egészségügyi adatokkal, és azokra épülő analitikai megoldásokkal lehessen támogatni, szorosan együttműködve az ipari partnerekkel.

A fejlesztés további célja, hogy országhatárokon átnyúló együttműködéseket hozzon létre, bekapcsolódva ezzel a nemzetközi kutatóhálózatokba. Hosszú távú célja pedig az, hogy piaci alapon működőképes, önfenntartó kutatási hálózatot alakítson ki és működtessen.

A projekt a Széchenyi2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!