Évértékelő dr. Miseta Attilától, a PTE rektorától

2022. január 7.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a pécsi egyetem, számos elismerést zsebelhetett be és rengeteg újdonsággal lett gazdagabb. Talán a legszembetűnőbb újdonság, hogy átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának több mint 14 milliárd forintból megépült, új oktatási és kutatási épületszárnyát – írja a bama.hu. Az orvoskar főépülete ezáltal egy új, 12 000 négyzetméteres szárnnyal bővült, ami a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít.

A PTE szívügye a zöldítés, így azzal, hogy a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett és a magyar egyetemek között ismét a legjobbnak bizonyult, kiérdemelte ismét a legzöldebb hazai egyetem címet.

„Érdekes éven vagyunk túl, a koronavírus-járvány mellett a modellváltás jelentette a legnagyobb kihívást” – vélekedett dr. Miseta Attila, a PTE rektora. Mint mondta, számos új fejlesztéssel is gazdagodott az egyetem: létrejött egy telefonos applikáció, amivel nyomon követhetjük a vízfolyásokat, új hibridlabor áll rendelkezésre a Szívgyógyászati Klinikán, felszívódó implantátumokkal gyógyítanak a Gyermekgyógyászati Klinikán, egyedülálló mikroszkóppark segíti a gyógyszerfejlesztést, új mellkassebészeti eljárást alkalmaznak, valamint új ultrahangkészülék is segíti a gyermekek urológiai vizsgálatát. Mindemellett számos világszínvonalú szabadalom öregbítette a PTE hírnevét az elmúlt évben: saját fejlesztésű 3D-s test-szkenner, új szekvenáló berendezés, továbbá újabb kutatások a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumban.

A modellváltásnak köszönhetően alapítványi egyetem lett a Pécsi Tudományegyetem, megkezdődött a centenáriumi ünnepségsorozat, megkapta a legrangosabb európai nemzetköziesítési díjat, az ország legjobb alsófokú pedagógusképzője lett, valamint az oktatói kiválóság alapján a HVG-rangsor élén zárt a BTK. Sportos hallgatóira is büszke lehet az egyetem, hiszen többen remekeltek a tokiói olimpián is – tette hozzá a rektor.

Forrás:

bama.hu

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!