Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen

2022. szeptember 23.

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekjén várja a tudomány iránt érdeklődőket. 2018-tól a rendezvény már kétnapos: péntek délutántól szombat estig mutatják be a tudomány fontosságát és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programokkal. A Pécsi Tudományegyetemen 2022-ben szeptember 30-án rendezik meg a programokat.

A koronavírus-járvány is demonstrálta a tudomány fontosságát világunk jövőjének alakításában. A kutatás-fejlesztés és az innováció, az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga, ezért kiemelt fontosságú a kutató személyének bemutatása a társadalomnak, valamint a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségére.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit és szervezett érdekes programokat, 2021-ben viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén, 2500 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A Pécsi Tudományegyetem közel 200 izgalmas programmal várja a látogatókat, több mint 10 helyszínen nyílnak ki idén is az egyetem kapui, a laboratóriumok és kutatóhelyek ajtajai.

Az orvoskaron is sok színes rendezvény lesz, szó lesz például a csontkamrák és a koponyaházak kulturális, tudományos hátteréről, vagy a véletlen felfedezésekről a gyógyszerkutatásban. A Szentágothai János Kutatóközpontban kiderül, hogy a sejtek beszélgetnek-e egymással, továbbá az is, mitől, hogyan fáj a hasunk, a 3D Nyomtatási Központban pedig a jövő technológiájának felfedezésére hívnak.

A kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen-és huszonévesekre számítanak, ám a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja a számára izgalmas eseményeket, részt vehet valós kísérletekben.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez, és ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Emellett a rendezvény támogatja a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsíti a tudományt, a tudományos és innovációs tevékenységet és a kutatói életpályát is.

A részletes programkínálat itt érhető el:

kutatokejszakaja.pte.hu

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!