Új koraszülött mentőautó állhat szolgálatba

2022. november 30.

Közel 44 millió forint értékű, új koraszülött mentőautót vásárolt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, ami a dél-dunántúli régióban, tehát Baranya, Somogy és Tolna megyékben végzi a koraszülöttmentést 24 órás, folyamatos ügyeletben. A korábbi mentőautó már több mint 250 ezer kilométert tett meg az elmúlt évek mentései során, így eljött az ideje „tartalékba vonultatásának”. A régióban éves szinten mintegy 700 koraszülött és újszülött mentését végzi az alapítvány.

Boncz Imre, a PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese az új mentőautó november 30-ai bemutatóján elmondta: „A 24 órás, non-stop ügyeletben orvos, ápoló és mentőgépkocsi-vezető áll folyamatos készenlétben a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kialakított állomáson. Ezek a szakemberek rendkívül fontos és hasznos munkát végeznek, hiszen az újszülöttek életének megmentésénél talán nincs fontosabb és szebb munka az egészségügyben.”

A koraszülöttmentés központja egy speciális, újszülött mentőinkubátorral, újszülött lélegeztetőgéppel felszerelt jármű, mellyel az újszülöttek szállítását végzik. A közben ellátandó problémák miatt a mentőautóban az újszülött intenzív osztály számos feladatát is gyakran el kell végezni az újszülöttek életben tartásához, állapotuk stabilizálásához, emiatt szükséges a neonatológiai gyakorlattal rendelkező szakorvos és ápoló, valamint a speciális felszerelés.

Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: „A korábban használt mentőautónkkal már több mint 250 ezer kilométert tettünk meg, gyakran kék lámpával villogó, szirénázó, erőltetett “mentőautó menetben”. Az eszközök és a berendezések is elhasználódtak a mentett és szállított, évi 700 újszülött ellátása során. A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány támogatásának, az adó 1 százalékok, illetve más egyéni és társalapítványi felajánlásoknak köszönhetően össze tudtuk gyűjteni a szükséges 43.700.000 forintot az új mentőautó megvásárlásához. Az új jármű a napokban megkapta a megfelelő minősítéseket, engedélyeket, így a mai naptól felváltja a régi mentőautónkat, ami mostantól a tartalék szerepét tudja betölteni.”

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!