Nobel-díjasok ihlette fényfesztiválon látható az installáció, mely a pécsi orvoskart is ékesítette

2022. december 5.

Stockholmban, a Nobel-díjasok ihlette Nobel Week Lights rendezvényen mutatkozhat be a Zsolnay Fényfesztiválok visszatérő fényművész csapatának, a Koros Design-nak a CONNECTED/ÖSSZEKÖTVE nevet viselő alkotása, melyet 2021-ben a pécsi orvoskar új, ultramodern elméleti tömbje tőszomszédságában épített fel a kreatív csapat.

Ahogy az a Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében olvasható, a Zsolnay Fényfesztivál a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködésben segítette létrehozni a Koros Design CONNECTED / ÖSSZEKÖTVE című fényalkotását, amit 2021. őszén a kar új campusának megnyitója alkalmával először Pécsett mutattak be. A 6 méter magas fényinstalláció egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.

Az alkotás azóta járja a világ fényfesztiváljait, decemberben pedig egy igazán különleges helyszínen, a stockholmi Nobel Week Lights keretein belül örvendezteti meg az érdeklődőket Svédország fővárosában.

A Nobel Week Lights egy stockholmi fényfesztivál, ami a Nobel-díjak átadásának hetén zajlik. Az itt bemutatott Nobel-díjas felfedezések által inspirált műalkotások arra invitálják a látogatókat, hogy új szemmel fedezzék fel a várost, miközben többet tudhatnak meg a Nobel-díjasokról és munkájukról.

- Hálásak vagyunk a Zsolnay Fényfesztiválnak és a Pécsi Tudományegyetemnek, mert a támogatásukkal sikerült létrehozni a CONNECTED installációt, ami elképesztő siker lett – mondta Koros Péter, a Koros Design alapítója.

Az alkotást az 1906-os fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj inspirálta, amelyet Camillo Golgi és Santiago Ramón y Cajal kapott "az idegrendszer szerkezetével kapcsolatos munkájuk" elismeréseként. Ahogy azt korábban, a Koros Design csapatával készített interjúnkban írtuk, az installáció digitális és manuális technológiák együttes alkalmazásával jött létre, a parametrikus 3D-s modellezést követően több mint 180 különböző elem kiszabásával és összevarrásával készült. Alapanyaga egy speciális technikai textil, melyet hőlégballonok, illetve paplanernyők gyártásához is használnak. Folyamatos ventilátoros fújás keltette életre, az idegsejteken végigfutó ingerületet mintegy 1000 pixelnyi, programozott RGB LED világítás segítségével jelenítették meg. A kockaszerkezetbe be is lehetett lépni, így egyedülálló perspektívából is megtekinthettük a csapat munkáját.

A Koros Design csapata által készített alkotás ezen Nobel-díjjal is jutalmazott felfedezésre reflektál, óriási idegsejtek és közöttük kialakult kommunikáló struktúrák ábrázolásával. Az installációt egy nagyon fontos elméleti pillanat ihlette: amikor két önmagában növekvő idegsejt összeér, kapcsolatot teremt és így minden alkotóelem egy önmagát meghaladó rendszer részévé válik.

Az installáció december 3-11. között látható a stockholmi fényfesztiválon.

Fotó: 

ZSÖK

                                         

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!