A főiskola bemutatta, mit tud nyújtani

2013. január 15.

Zalai Hírlap - 2013-01-15 - 1,3. oldal

Zalaegerszeg - Nyílt napot tartottak tegnap a zalaegerszegi egészségügyi főiskolán, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a képzési kínálatot.

Az egészségtudomány iránt érdeklődő fiatalok a Zalaegerszegen 1990-ben alapított egészségügyi főiskola képzéseiről kaptak tájékoztatást a rendezvényen. Dr. Csidei Irén, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója elmondta, hogy a gyógytornász szakirány a legnépszerűbb, de a többi képzésre (például az egészségügyi szervező alapképzésre) is van érdeklődés.

A gyógytornászképzésbe is bepillanthattak a főiskola iránt érdeklődők. A rendezvényen elhangzott: a színvonalas oktatáshoz minden feltétel adott, a szakoktatóktól kezdve a gyakorlati képzések helyszínéül szolgáló háttérintézményekig (ezek közé tartozik például a Zala Megyei Kórház). A fiatalok a nyílt napon a főiskola biomechanikai laborját és a gyógytornatermeket is megtekinthették. Dr. Csidei Irén kiemelte, hogy minden hallgatónak tudnak kollégiumi elhelyezést biztosítani, ez ritkaság a felsőoktatásban. Azt is hangsúlyozta, hogy az itt végzettek el tudnak helyezkedni.
- A gyógytornász képzés az egész régiónak szakemberutánpótlást nyújt, s meg kell említenem a megyei kórház mozgásszervi rehabilitáció területén tervezett fejlesztéseit, itt is lesz helyük a gyógytornászoknak - jelezte az igazgató.
Az ágazatot érintő, diáktüntetésekkel kísért központi átalakítás miatt még vannak bizonytalanságok a következő tanévvel kapcsolatban.
- Még nem tudjuk pontosan, hány hallgató tanulhat nálunk államilag finanszírozott férőhelyen. A dékáni vezetés folyamatosan tárgyal a létszámkeretekről - tájékoztatott dr. Csidei Irén. - Ha azt nézem, hogy az egészségügyi ágazat képzéseihez tartozó területeken volt a legkevesebb megszorítás, túl nagy változásra nem számítok a támogatott és nem támogatott férőhelyek arányát illetően, de még nem tudjuk megmondani, hogy ez hogyan alakul.

A rendezvényen az új felvételi eljárásról is tájékoztatták a diákokat, legalábbis megosztották velük, ami jelenleg biztosnak tűnik. A minimális 240 ponttal nem feltétlenül garantált a bekerülés a támogatott oktatásba, mert ha egy képzés létszámkeretét 50 főben határozzák meg, akkor az ötvenedik legjobb eredményt elérő diák pontja lesz a ponthatár.
A főiskola terveiben később új képzések indítása is szerepel. Ilyen az ergoterápia, amely a mozgásszervi rehabilitáció mellett az önálló életvitelre készíti fel a betegeket.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!