Újságot is szerkeszt a gyógyszerkutató

2013. augusztus 27.


Új Dunántúli Napló - 2013-08-27 - 4. oldal


Dr. Barthó Loránd Szakterületének toronyházában felhúzott már néhány közfalat

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át a múlt héten dr. Barthó Loránd, a PTE ÁOK orvosprofesszora, aki idén több jubileumot is ünnepel. Tíz éven át vezette az egyetem Farmakológiai Intézetét, negyven éve oktat, hatvanöt éves, és húsz éve szerkeszti az Orvoskari Hírmondó című lapot.

- A farmakológia sokak számára ma is idegenül cseng.
- A gyógyszerekkel foglalkozunk, de nemcsak a gyógyszerfejlesztés tartozik ide, hanem adott támadáspontú gyógyszerek segítségével az ember élettani folyamatait is feltérképezzük. Hatalmas tempóban fejlődik ez a tudományág.
- Apropó, gyógyszerfejlesztés, hogy áll ezen a téren a PTE?
- Becslésem szerint most 3-4 innen induló ígéretes molekula van, valamint néhány más vegyület klinikai vizsgálatai folynak. Egy teljes eljárás egyébként tíz évig tart, és több milliárd dollárba kerül. Ami a sikereket illeti, intézetünk részt vett egy antihisztaminszer fejlesztésében a hetvenes-nyolcvanas években, dr. Szolcsányi János csoportjának folyamatban lévő, ígéretes kapszaicinkutatásairól pedig már a Dunántúli Napló is többször hírt adott.
- Mit kutat személy szerint?
- Különböző hatásokra a belső szervek idegeiből felszabaduló anyagokat, azok élettani szerepét. S hogy milyen eredménnyel? Ha a témakört egy toronyháznak tekintem, akkor én is felhúztam már benne néhány közfalat.
- Miért tanít orvosként gyógyszerészeket?
- Mert ma már sokan úgy mennek be a patikába, hogy: "Tessék valamit ajánlani!" De azért hozzátenném, orvostanhallgatókat, fogászokat is képzünk gyógyszertanra, és az is színesíti a tanári feladatainkat, hogy német és angol nyelvű kurzusokat is tartunk.
- Újságot szerkeszt. Van még más, "orvostól elrugaszkodott" hobbija is?
- A fotózás a természetben és az olvasás. A dolgozószobámban pedig mindig szól a Bartók Rádió.

Tarjánból érkezett
Dr. Barthó Loránd 1948-ban született Salgótarjánban. Budapesten érettségizett, Pécsett szerzett orvosi diplomát 1973- ban. A PTE Farmakológiai Intézetben dolgozik negyven éve, melynek tíz évig a vezetője volt, s itt járta végig a ranglétrát az egyetemi tanári címig. Felesége, Júlia kutatóorvos, a PTE Mikrobiológiai Intézet vezetője. Péter fiuk 39, Eszter lányuk 34 éves, négy unokájuk van.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!