A bevándorlókra koncentrál a pécsi orvoskar új programja

2013. szeptember 18.


Tolnai Népújság - 2013-09-18 - 2. oldal

A probléma kezelését egy nagyszabású konferencián mutatták be az érdeklődőknek a közelmúltban

A Magyarországon is növekvő számú bevándorlók által jelentett egészségügyi kockázatok kezelésére dolgozott ki képzési programot a Pécsi Tudományegyetem vezette konzorcium.
Az illegális bevándorlók száma Magyarországon rohamosan növekszik, ami komoly egészségügyi kihívásokat is jelent, miközben nincsenek erre a célra speciálisan kiképzett egészségügyi szakemberek. A probléma súlyát jól jelzi, hogy 2013 áprilisának végéig több mint háromszor annyi illegális bevándorló lépte át a határt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség térségében, mint 2011-ben egész évben.
A bevándorlók óriási kihívás elé állítják az uniós országok egészségügyét, hiszen betegségeik, kórtörténetük és az egészségüggyel való kapcsolatuk is anyaországuk viszonyait tükrözi, nem egy esetben nagy nehézséget okozva az ezeket nem ismerő orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak. Ennek kezelése speciálisan felkészített szakembereket kíván, ám a mai napig - nem csak Magyarországon, de az EU egészében - hiányzik az ezt célzó felsőfokú képzés. Ezt az egyre kritikusabb hiányosságot hivatott orvosolni a Pécsi Tudományegyetem vezetésével kidolgozott felsőfokú képzési program, amely révén olyan szakemberek képzésére nyílik mód, akik a klasszikus egészségtudományi ismeretanyagokat túl egészség-gazdaságtani, szociál-pszichológiai, emberjogi ismeretekkel is rendelkeznek.
A kidolgozott képzési programot a közelmúltban nemzetközi konferencián mutatták be a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, a téma fontosságát pedig jól mutatja, hogy az esemény fővédnöke Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, akinek megnyitóját követően a WHO Migrációs-egészségügyi programjait vezető, Dr. Santino Severoni tartott előadást. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!