A legnagyobb pécsi virágoskert gondozója

2013. szeptember 20.

 


Új Dunántúli Napló - 2013-09-20 - 5. oldal. 
 

A PTE Botanikuskertben az egzotikus növények között faszobrokból nyílik ma tárlat. A kertvezető Babayné Boronkai Erzsébettől megtudtuk, a szobrok - anyaguk miatt - tulajdonképpen visszatérnek a kertbe.

- Fa kompozíciók növények között. Mi tudja ezt még fokozni?
- Hogy nem akármilyen faszobrokról van szó. Az elmúlt egy év során a PTE Botanikuskertben kiszáradt, kipusztult, vagy az átépítések miatt kivágott különleges fafélékből, például cserszömörce- és fügefából alkották meg ezeket az emberléptékű alkotásokat a művészeti kar szobrász hallgatói. Tucatnyi ötletes és elgondolkodtató mű került ide, s novemberig tekinthetők meg, mert akkor visszatelepítjük a szabadból a fagyok elől a növényeket.
- Mi lesz akkor a faszobrokkal?
- Nem kerülnek a padlásra, vagy a pincék mélyére: az egyetem különböző beltéri helyein kapnak végleges talapzatot.
- Azért van mit nézni a "galérián" is.
- A kert több mint hatvanéves és nyolcezer növény otthona. A mediterrán gyűjteményünk pedig egyedülálló az országban. Egy francia diák például azért jár ide, mert Provance-ból érkezett, és a levendulák, rozmaringok, a ciprusok társaságában otthon érzi magát.
- Orchideából hogyan áll a készlet?
- Százhatvanféle hideg- és melegházi változatot nevelünk. Soha nem virágoznak egyszerre, így viszont mindig akad köztük olyan, ami éppen teljes pompájában látható. Nekem egyébként azok a kedvenceim, amelyek a legszínesebbek.
- A pécsiek egyáltalán tudják, hogy itt milyen csodákra találhatnak?
- Most már sok a városi érdeklődő, de rengeteg a külföldi turista is, a napokban például kínai, norvég és erdélyi csoport járt nálunk.
- Otthon is kertészkedik?
- A harmadik emeleti lakásunk erkélyén csupán néhány fűszer- és dísznövénynek jut hely. A hobbim a művészet. Valamikor magam is fagottoztam, kórusban énekeltem, így sokat járok koncertekre, a színházban pedig mindenevő vagyok.


Felsőfokon

Babayné Boronkai Erzsébet 1958-ban született Pécsett. Budapesten az ELTE Gyakorló Iskolába járt 12 éven át, a Kertészeti Egyetemen diplomázott 1982-ben. A PTE Botanikuskerthez 1995-ben került, 2000 óta az intézmény vezetője. Férje, Balázs elektrotechnikus, öt gyereket neveltek fel, Józsefet, Anitát, Dávidot, Johannát és Ágostont, akik 20 és 28 év között alkotnak "orgonasípot".

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!