Több külföldi orvostanhallgatót fogadhatnánk, ha lenne tanár

2013. október 4.


Új Dunántúli Napló - 2013-10-04 - 8. oldal
 

Csak tandíjra évente körülbelül 30 milliárd forintot fizetnek ki a hazánkban tanuló külföldi orvostanhallgatók. Többen több pénzt hozhatnának, de az orvosegyetemek nem bírnák a terhelést

A hazai orvosegyetemek és az egyetemi városok bevételei szempontjából is meghatározóak a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók, akik a legóvatosabb becslések szerint is tízmilliárdos nagyságrendben költenek hazánkban. Az egészségügyi felsőoktatás fejlesztéséről szóló tanulmány 2011-ben jelentős exportágazatként aposztrofálta Magyarország felsőoktatását. A négy hazai orvosegyetemen jelenleg mintegy 7500 külföldi hallgató tanul a világ minden tájáról. Ők évente átlagosan 15-18 ezer dollár tandíjat fizetnek, ami 220 forintos árfolyammal számolva 3,3-4 millió forintos hallgatónkénti, vagyis összesen 24,7-30 milliárd forint összbevételt jelent évente.
Régebbi tanulmányok, illetve óvatos becslések szerint a Debrecenben tanuló külföldi orvostanhallgatók - 1500 dolláros hallgatónkénti átlagos havi költést feltételezve és azt az itt töltött tíz hónapra vetítve - 34 ezer dolláros, tehát 7,5 milliárd forintos "turisztikai" bevételt hoznak a városnak - mondta a Világgazdaságnak Jenei Attila, az Egyetem Nemzetközi Oktatási Központjának igazgatója.
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanuló külföldi körében végzett kutatás is milliárdos költést igazol. Az orvoskar megbízásából a Fact Intézet által készített felmérés szerint az ott tanuló 1600 külföldi hallgató az évi hárommilliárd forintos tandíjon felül 3,8 és 4,1 milliárd forint közötti összeget költ Magyarországon, döntően Pécsett. A kiadások 45 százalék lakhatási, 17 százaléka étkezési jellegű, de a fiatalok sokat, az összes költés 16 százalékát szórakozásra, illetve élvezeti cikkekre költik - mondta Füzesi Zsuzsanna, a kutatás vezetője.
A debreceni és pécsi felméréseket, illetve becsléseket alapul véve az egészségügyi felsőoktatás az angolul és németül folyó orvos-, fogorvos-, gyógyszerész-, gyógytornász-, biológus-, biotechnikus-képzésnek köszönhetően legalább a tandíjbevétellel azonos, vagyis 25-30 milliárd forintos pluszbevételt hoz Magyarország számára. A többszörös túljelentkezések alapján ez akár ennek többszöröse is lehetne, csakhogy ez az orvosegyetemek jelenlegi infrastruktúrájával és oktatói létszámával felelőtlenség lenne - mondta lapunknak a pécsi orvoskar dékánja. Miseta Attila szerint főként a 40-50 éves oktatók elvándorlása miatt már most gondot okoz az oktatás színvonalának megőrzése.
Pedig, amint arról Decsi Tamás, a Pécsi Klinikai Központ főigazgatója egy konferencián beszélt, az oktatási normatíva folyamatos csökkenése miatt óriási jelentőségű az idegen nyelvű képzésből származó bevétel. Pécsett döntően ennek köszönhetően nőttek a korábbi két milliárdról négy milliárd fölé az egyetem saját bevételei. Vagyis a külföldiektől származó tandíjbevétel nagyban hozzájárul a magyar nyelvű orvosképzéshez is.

Keleti nyitás, majd jövőre

Ez év őszére ígérték, de várhatóan csak 2014 őszén indul az az újfajta ösztöndíjprogram, amely a magyar hallgatók és oktatók külföldi képzése mellett főként a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait hivatott támogatni. Az ösztöndíjakról és a létszámról is később lesz csak információ.
A kormány által létrehozott Stipendium Hungaricum keretében - a keleti nyitás politikájának megfelelően - az állam kétoldalú tárgyalásokat folytat az Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége tagállamaival, Kínával, Japánnal, illetve számos közép-ázsiai országgal. Ezen túl a közel-keleti és latin-amerikai partnerek bekapcsolódásáról is tárgyal a kormány - közölték lapunkkal az EMMI-nél.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!