Jelentősen megerősödhet a brazil szál

2013. október 28.

Új Dunántúli Napló- 2013-10-26

Az Általános Orvostudományi Kar remek külföldi kapcsolatairól már többször is írtunk – ez azonban nem jelenti azt,hogy nincs már olyan terület, amit fejleszteni lehetne. – Köztudomású, hogy a pécsi orvoskar minden képzése elérhető angol, illetve német nyelven is – legalábbis a graduális szinten. A továbblépéshez azonban előbb-utóbb szükség van a posztgraduális képzések fejlesztésére is: egy fejlődő karnak ugyanis mindenképpen kell, hogy legyen angol nyelvű doktori iskolája is – kezdett bele a beszélgetésbe dr. Koller Ákos, a kar tudományos dékánhelyettese.

Prof. Dr. Koller Ákos: Jelenleg is van lehetőség angolul tanulni ezen a szinten, ám csupán egyénileg: a szervezett keretek kidolgozása jelenleg is zajlik. Amennyiben ez sikerül, akkor a pécsi képzés is felértékelődik, s ezen felül fizetős PhD-képzést indíthatunk be, s hallgatók jöhetnek a világ minden részéből.

Az említett fejlesztésnek az egyik előremozdítója is lehet az a tanulmányút, amelyen az egyetem több karának hallgatói vesznek részt – a fiatal doktoranduszok novemberben utaznak Brazíliába. Fontos megemlíteni, hogy a tanulmányutat Gunszt Dóra elnök vezetésével a Doktorandusz Önkormányzat kezdeményezte és szervezte.

Prof. Dr. Koller Ákos: A dél-amerikai ország, konkrétan Rio de Janeiro lesz a házigazdája az idei World Science Forumnak, amely egy roppant ismert és elismert szakmai találkozó – tudtuk meg a dékánhelyettestől. Az ezen való részvételre és az egyetemek látogatására pályáztunk, s sikerült is nyernünk támogatást a Campus Hungary-nél. Maga a konferencia rengeteg tudományterületet felölel. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy nem csak orvoskari hallgatók vesznek részt rajta: jönnek diákok a Közgazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi, a Természettudományi, az Egészségtudományi, az Állam- és Jogtudományi, valamint a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karról is.

A három napos tudományos fórum mellett a magyar résztvevők ellátogatnak Sao Paoloba is, ahol a helyi egyetemet vendégei lesznek, majd a Rio-i egyetemekhez látogatnak el, és tudományos előadásokkal ismertetik az itt folyó kutatásokat. Ezen egyetemek támogató és meghívó levelei nagyban hozzájárultak a pályázat sikeréhez.

Prof. Dr. Koller Ákos: A tudományos tanácskozáson való részvétel mellett nem titkolt célunk, hogy a pécsi universitast népszerűsítsük, amire igen sok anyagot készítettünk el – árulta el Koller Ákos. Jelenleg is vannak brazil hallgatók Magyarországon, ám mindösszesen csupán 450-en, s abból csak 12 tanul Pécsett. Holott a brazil állam támogatja a diákjai külföldi tanulását, jövőre újabb 1000 hallgató jön, úgyhogy tényleg csak rajtunk áll, vonzóvá tudjuk-e tenni a fiatalok számára a pécsi egyetemet. Én nagyon bízom abban, hogy sikerrel járunk. Brazília most nagyon felpörgött, itt lesz az olimpia, illetve a labdarúgó világbajnokság, egyszóval nekünk az a feladatunk, hogy ebben a kedvező gazdasági periódusban szólítsuk meg ezen ország diákjait. A minap voltunk hivatalos látogatáson a brazil nagykövet úrnál Komlósi László rektorhelyettes úrral egyetemben (aki szintén a delegáció tagja), s a nagykövet megígérte, hogy az egyetemekkel való kapcsolat kialakításban minden segítséget megad, még azután is, amikor megemlítettem neki, hogy az 1966-os labdarúgó világbajnokságon megvertük a brazil csapatot 3-1-re. Gyorsan visszavágott azzal, hogy most viszont szívesen küldenek egy brazil edzőt a magyar csapatnak, hallotta, hogy éppen üres a kispad! Folytatva azonban az előző gondolatmenetet, a közelmúltban Prof. Dr. Miseta Attila dékán úr Japánba küldött, ott is több egyetemen voltam, s az érdeklődés ott is megvan a pécsi orvosi és PhD-képzések iránt. Úgyhogy, még egyszer mondom, most jött el az a pillanat, hogy nekünk kell lépnünk, s nem elég várni ölbe tett kézzel, hogy történjen valami.

Ahogy a fentiekben már utaltunk rá, a magyar delegációt nem csupán orvoskari doktoranduszok alkotják – ennek magyarázatát kérésünkre tovább árnyalta a dékánhelyettes.

Prof. Dr. Koller Ákos: Abban hiszek, hogy a mai világban szétaprózódott tudás helyett inkább komplex ismeretekre van szükség. Vége már azoknak az időknek, amikor elég volt egy-egy tudományterületbe maximálisan elmerülni, s nem törődni semmi mással. A mai világ nem erről szól: ma arra van szükség, hogy minden területre legyen rálátásunk, s hogy ezt a tudást később hasznosítani is tudjuk. Nincs ezen mit magyarázni: az marad fenn, akinek az ismeretei valóban előrevivőek. A World Science Forum arra is jó lesz, hogy a diákjaink kicsit megismerkedjenek azokkal a területekkel, amelyek a szűken vett szakmájukon kívül esnek. Én bízom abban, hogy ez a fajta „ismerkedés” előrevivő lesz, azaz a hallgatók egy újabb horizonttal gazdagodnak. A Pécsi Tudományegyetem eddig is élen járt abban, hogy nem bezárta, hanem kinyitotta a világot a diákjai számára – úgy gondolom, hogy a Brazil úttal most ez még nagyobbra tárulhat.

 
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!