Milliárdos egészségügyi fejlesztések

2013. október 28.

A pécsiek és a megyeszékhely környékén élők betegellátásának minőségét meghatározó egészségügyi fejlesztések zajlanak Pécsett. A futó és induló projektek közül kiemelkedik a 400 ágyas klinika és az Onkoterápiás Intézet beruházása. 

A vállalt ütemtervnek megfelelően halad a mintegy 9,5 milliárd forintból, európai uniós forrásból megvalósuló a pécsi 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója. Mint Csizi Péter alpolgármester kiemelte az elnyert forrásnak köszönhetően világszínvonalú egészségügyi központ jön létre a felújított kórházban.
A Pécsi Tudományegyetem még tavaly október közepén kötötte meg a szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Strabag-MML Kft-vel. Ezzel a regionális egészségügyi ellátásban 1966 óta meghatározó szerepet betöltő 400 ágyas klinika története mérföldkőhöz érkezett.

Az átalakítás és bővítés összességében közel 27 ezer négyzetméternyi területen folyik. Az építkezési munkák három helyszínen, párhuzamosan zajlanak. Elkészültek az ún. „Déli Bővítmény" szerkezetépítési munkálatai, jelenleg az épületrész tető-szigetelése folyik, és hamarosan sor kerülhet a válaszfalazásokra és az egyéb szakipari munkákra.

 

 

A bontást követően a főépület északi tömbjén megkezdődtek a külső homlokzatépítési munkák, és hamarosan látható lesz az új kerámia burkolati rendszer építése. A felsőbb szinteken részben megépültek a leendő műtők válaszfalai, és folyamatosan készülnek a gyenge és erősáramú, illetve épületgépészeti szakmák kivitelezései. A főépület délnyugati részén található tantermi rész belső átalakítási munkálatai szintén előrehaladott állapotban vannak.
Az észak-keleti oldalon épül a Sürgősségi Betegellátó épületrésze, amelynek szerkezetépítési munkálatai a végéhez közelednek, a toldaléképület tömbje pedig már jól látható. Az építő reményei szerint a nyári időszakban a kedvező időjárási körülmények is segíteni fogják az ütemterv szerinti haladást. Várhatóan 2014 őszén kapja meg a teljes projekt a használatbavételi engedélyt, és ezzel egy minden szempontból XXI. századi egyetemi betegellátó központ jön létre a baranyai megyeszékhelyen, amely korszerű infrastruktúrával, és a jelenleginél jóval magasabb komfortszintű ellátással biztosítja az egészségügyi szolgáltatásokat.
Novemberben kezdődik és 2015 nyaráig tart az a program, amelynek részeként a pécsi Onkoterápiás Intézet teljesen megújul majd. A projekt célja, hogy a dél-dunántúli régió lakossága valamennyi társadalmi rétegének méltányos és egyenlő hozzáférést biztosítson az onkológiai ellátáshoz, ezáltal hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.

Az elnyert támogatás kétmilliárd forint, ebből részint az Édesanyák úti épületet újítják fel, részint pedig a jelenlegi eszközparkot bővítik. A több mint egymilliárd forintba kerülő építkezés keretében az Onkoterápiás Intézet jelenlegi – csaknem százéves – déli és középső szárnyát elsőként teljesen lebontják, majd egy új komplexumot húznak fel. Itt kap majd helyet a fekvőbeteg-részleg, a kúraszerű kemoterápiás ellátó egység, a szakrendelők nagy része, s itt alakítják ki a klinikai sugárbiológiai laboratóriumot is. A munkálatok végeztével rendezett és emberi körülmények között működik majd a regionális onkológiai centrum Pécsett. Az építkezések alatt a kezelések természetesen nem szünetelnek, ám a beruházás nyilvánvalóan okoz majd kisebb fennakadásokat, amihez mind a betegek, mind a családtagjaik, hozzátartozóik türelmét kérik.

Csizi Péter kiemelte, hogy a pécsi és Pécs-környéki betegellátás színvonalát emeli a pécsi mentőállomás felújítása, eszközmodernizációja, és a parkolójának a mai, modern autókhoz igazodó átalakítása is.

Költözés után a felnőtt háziorvosi ügyelet

Kedvező tapasztalatokat hozott, hogy Pécs és kistérsége felnőtt háziorvosi ügyelete a volt Megyei Kórház tömbjébe költözött. Ellátási körzetébe Pécs mellett többek között Berkesd, Csarnóta, Turony, Bisse, Kővágószőlős is beletartozik, az ügyelet 185594 fő ellátásáról gondoskodik az új helyén. A költözést a növekvő betegszám is indokolta: míg 2010-ben 15993 főt láttak el (4900 esetben otthonukban), 2011-ben már 16296 beteget láttak el (5172). A betegek leggyakrabban a következő problémákkal érkeznek: lázas, felsőlégúti megbetegedés, vérnyomásproblémák, szívritmus-zavar, gyomorrontás, vesekő, allergia, rovarcsípés, infarktus vagy stroke-gyanú, depresszió, illetve öngyilkossági késztetés.

Megújul, modern létesítménybe kerül a Vérellátó Központ

Új helyre és új épületbe költözhet a pécsi regionális vérellátó központ, amelynek átadása jövő nyárra várható, a beruházás ünnepélyes alapkőletételét pedig október 18-án tartották. Az Országos Vérellátó Szolgálat augusztusban megkötötte a Regionális vérellátó központok fejlesztése című program keretében a pécsi és a szegedi vérellátók kivitelezési szerződéseit, ezt követően pedig megkezdődött az építési területek előkészítése.

Pécsett, a Pacsirta utcában, a belgyógyászati klinika és a Szentágothai Kutatóközpont között lévő parkoló felett épül meg az új vérellátó központ. Az összesen hárommilliárd forintos pályázat révén olyan modern technológiájú központok jönnek létre, amelyekben a jelenlegihez képest sokkal komfortosabb és kényelmesebb körülmények között fogadhatják az új és a rendszeres véradókat, illetve a dolgozók munkakörülményei is javulnak. A modern berendezéseknek és eszközöknek köszönhetően nagymértekben automatizálják a vérkészítmények előállítását, a hatékonyabb feladatvégzéssel pedig hatékonyabban támogathatják az régiók kórházainak vérellátását is.

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/milliardos-egeszsegugyi-fejlesztesek-522250

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!