Átadták Pécsett a Középkori Egyetem tereit

2014. március 19.


Magyar Hírlap - 2014-03-19 - 13. oldal

A rekonstrukció befejeztével átadták tegnap Pécsett a Középkori Egyetem épületegyüttesét: a hazai felsőoktatás bölcsőjeként a 14. században alapított, majd 1664-ben lerombolt épület romjain kiállítóhely is létesült.

Átadták a rekonstruált Középkori Egyetemet tegnap Pécsett. A rendezvényen Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára mondott köszöntőt, Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig azt hangsúlyozta: a város egy újabb, a múlt emlékeit hűen közvetítő beruházással gazdagodott. Reményét fejezte ki, hogy a Középkori Egyetem komoly érdeklődést vált ki a hazai és külföldi turisták körében, amellett, hogy a körülötte kialakított lévő közpark és sétány a pécsiek pihenését szolgálja.
A Pécsett 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664- ben lerombolt középkori egyetem épületének helyén az 1967-ben meginduló feltárások alapján, Sándor Mária és Gerő Győző ásatásai során kerültek elő a székesegyház mögött, a várfalhoz tapadó román stílusú épületmaradványok, rendkívüli értékű szobrok, amelyek igazolhatják a feltételezéseket, hogy a 14. században itt volt a magyar egyetemi oktatás bölcsője. A kilencvenes évek végén megkezdődött rekonstrukció a 2000-es évek elején pénzhiány miatt félbeszakadt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2010-ben döntött úgy, hogy saját forrásból befejezi a munkát, a félmilliárdos beruházás a közelmúltban ért véget. Elvégezték a korábban elmaradt régészeti munkákat is Buzás Gergely vezetésével, a most megvalósult rekonstrukció során egyébként az egykori tantermek fölé védőépületet emeltek, amely alatt az ország első egyetemét bemutató kiállítást rendeztek be.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!