Az együttműködés modellértékű lehet

2014. március 31.


Új Dunántúli Napló - 2014-03-31 - 12. oldal



Hosszú távú együttműködést kötött a pécsi orvostudományi kar és a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium.

A kar felkészült és tehetséges diákokat, a gimnázium pedig már most is igen erős természettudományos oktatása további fejlesztését és egyetemi oktatókat vár a megállapodástól.
Két nagy hírnevű, patinás intézmény talált egymásra március 21-én, hiszen Bonyhádon 1870 óta működik a református gimnázium, Pécsett pedig lassan 100 éve folyik orvosképzés. A hagyományoknál is fontosabbak azonban az eredmények, hiszen a bonyhádi középiskola diákjai rendre kitűnően szerepelnek a különböző természettudományos tanulmányi versenyeken, a pécsi orvoskar pedig nemzetközi szinten is jegyzett oktatókkal és kutatókkal büszkélkedhet. Az orvoskar dékánja, dr. Miseta Attila, és a gimnázium igazgatója, Andorka Gábor által aláírt megállapodástól Pécs felkészült diákokat vár, míg Bonyhád természettudományos oktatása fejlesztését.
A kezdeményező fél Andorka Gábor igazgató volt, aki a már most is erős bonyhádi természettudományos képzést kívánja ezzel új szintre emelni, emellett pedig lehetőséget adni a diákoknak az egyetemi pálya megismerésére. Miseta Attila nem tagadja, meglepődött a megkeresésen, ám egyben örömmel fogadta, miután nagy lehetőségeket lát benne. Az orvoskar vezetője szerint némileg korrigálni kellene az egyetemi diplomák arányán, jelen pillanatban ugyanis ezek mintegy 90 százalékát a humán területeken szerzett diplomák teszik ki. A természettudományos egyetemi, főiskolai képzések kormányzati ösztönzése ebből a szempontból csak félmegoldás: a diákokat még a középiskolában kell megfogni, hogy feltámadjon bennük az érdeklődés a természettudományok iránt, másrészt pedig az is fontos, hogy minél felkészültebben érkezzenek meg a felsőoktatási intézményekbe.
A bonyhádi diákok esetében utóbbival nem lesz gond, hiszen az elmúlt negyed évszázad során 60 itt tanuló diák került a legjobb 10 közé az országos matematika- fizika versenyeken, a továbbtanulók aránya pedig 90 százalék fölött van a gimnáziumban - túlnyomó részük ráadásul államilag finanszírozott helyekre jut be. A képzés színvonalához mérten az érdeklődés is magas a gimnázium iránt: jól mutatja a középiskola vonzerejét, hogy budapesti fiatalok is járnak a kollégiumát lassan kinövő gimnáziumba. A folyamatosan növekvő érdeklődés teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a jövőben külön egészségügyi osztály is induljon Bonyhádon, mégpedig a pécsi orvoskar segítségével.
Bár a pécsi orvoskar nem szűkölködik felvételizőkben, a felkészült diákokból álló biztos utánpótlás óriási értéket képvisel a kar számára is. Az egészségügy esetében a legfőbb problémát nem is a jelentkezők alacsony száma jelenti, hanem az elvándorlás mértéke, ami leginkább a kisebb vidéki kórházakat sújtja. Dr. Barcza Zsolt, a Bonyhádi Városi Kórház főigazgatója, egyben a gimnázium öregdiákja abban reménykedik, hogy a megállapodás hosszabb távon ezen a téren is eredményeket hozhat, hiszen míg korábban hagyománynak volt mondható, hogy a frissen végzett orvosok hazatérnek dolgozni szülőhelyükre. Egyre nagyobb hiány mutatkozik képzett egészségügyi dolgozókból is, és ezen a hasonló kooperációk szintén segíthetnek.
A bonyhádi szándékok komolyságát jól mutatja, hogy százmilliós beruházás keretében építenek fel egy új laboratóriumot az iskolában, az elavult, avagy elhasznált természettudományos szemléltetőeszközök pótlására pedig Miseta Attila tett az orvoskar részéről ígéretet. A kar más módon is kiveszi a részét a bonyhádi oktatásból a jövőben: a diákok pécsi vendégoktatók előadásain vehetnek majd részt, és belekóstolhatnak a pécsi orvoskar életébe. A két fél abban bízik, hogy az együttműködés nem csupán sikeres lesz, hanem egyben modellértékű is.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!