Határon át a rák ellen

2014. június 5.


pecsistop.hu - 2014-06-04 

Pécsett és Eszéken közösen fejlesztett kutatási infrastruktúrával veszik fel a harcot elsősorban a gyilkos kór, a rák ellen. A partnerek erről a CABCOS2 projektzáró eseményén beszéltek a PTE Immunológiai és Biotechnológiai Intézetében.

A CABCOS2 projekt, ami nem meglepő módon a CABCOS1 folytatása, a Pécsi Tudományegyetem és a Horvát Közegészségügyi Intézet közös kezdeményezése. A projektnek köszönhetően az orvosi kutatásokban létfontosságú szerepet játszó, kórokozó-mentes transzgenikus állatház után egy komplex oktatási-kutatási-betegellátási egység jött létre a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Biotechnológiai Intézetében. A mintaértékű horvát-magyar együttműködésnek köszönhetően Pécs nemzetközileg is fontos szereplő lehet az immunológiai kutatások terén és a daganatos betegségek elleni harcban, illetve az óriási potenciál előtt álló regeneratív medicinában.
A megújult biotechnológiai kutatóbázist június 4-én délelőtt adták át a PTE KK Immunológiai és Biotechnológia Intézetben, a Pécs, Honvéd u. 5. cím alatt. Az új létesítményt az intézet vezetője, Dr. Berki Tímea mutatta be röviden. A projekt szakmai vezetője, Dr. Németh Péter beszélt a határon átnyúló kutatási-fejlesztési programról. Mint mondta, a projekt lezárultával nem befejeznek valamit, hanem csak eljutnak valameddig, horvát barátaikkal további közös terveik vannak. A mostani projekt egyik célja a megkezdett infrastrukturális fejlesztések folytatása, a másik a közös kutatások folytatása és az eredmények publikálása volt. 

http://www.pecsistop.hu/campus/hataron-at-a-rak-ellen/1243951/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!