Forradalom az orvoslásban

2014. június 20.


Új Dunántúli Napló - 2014-06-20 - 9. oldal

Biotechnológia Az internet feltalálásához mérhetőek a változások

Bár tudományos fantasztikumnak hat, már léteznek olyan eljárások, amelyekkel sérült szöveteket, szerveket lehet pótolni, újranöveszteni. Az orvosi biotechnológia megváltoztathatja az orvoslást, ehhez azonban az egészségügy egészének át kell alakulnia.

Kis lépés a tudománynak, nagy az emberiségnek: néhány napos az a hír, amely szerint a rengeteg kellemetlenséggel járó fogtömések helyett Londonban egy új eljárást dolgoztak ki, amely révén a lyukas fogak öngyógyítását segítik elő, ahelyett, hogy újabb lyukat fúrnának beléjük. Az új megoldás jól mutatja az orvoslás terén zajló, nem is annyira csendes forradalmat: a hangsúly egyre inkább az emberi test öngyógyító képességének fokozására tevődik át, és hogy idegen anyagok helyett az eredeti szöveteket, szerveket állítsák helyre.
Mindezt a rohamosan fejlődő orvosi biotechnológia teszi lehetővé, amely az élő sejtek és alkotórészeik tanulmányozása révén új kezeléseket és diagnosztikai módszereket bocsát az egészségügyben dolgozók és a betegek rendelkezésére. Ráadásul nem kell elmennünk Londonig ehhez, mondja dr. Németh Péter, a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Biotechnológiai Intézetének volt vezetője, hiszen Pécsett is dolgoztak ki új eljárásokat elsősorban a diagnosztikában, de például olyan eljárást is, amelynek segítségével a beteg porcszövetének tenyésztésére és visszaültetésére, ezzel nagyobb porcsérülések kezelésére nyílik lehetőség. A csont- és ízületi elváltozások gyógyítása kiemelten fontos, hiszen a magyarok jelentős részét sújtó mozgásszervi betegségek rengeteg egyéb kórnak ágyaznak meg: a mozgásszegény életmódból következik az elhízás és az állandó stressz, az egyre súlyosabb következmények sorát pedig sokáig lehetne folytatni. Németh Péter az orvoslásban zajló átalakulásokat az internet feltalálásához hasonlítja, amely 20 év alatt gyökeresen átformálta életünket. A profes.- szor szerint itt is valami hasonló történik, hiszen a változások az egészségügy minden területén érezhetőek lesznek. A genetika és az immunológia fejlődése révén létrejöttek a személyre szabott gyógyászat alapjai, amely azt jelenti, hogy a kezeléseket egyre inkább mindenki személyes adottságainak megfelelően lehet kialakítani, így a terápia egyrészt sokkal hatékonyabb, másrészt gazdaságosabb is lehet.
Az új eljárások tehát költséghatékonyabbá is tehetik az egészségügyet például a krónikus betegségek gyógyítása révén, ehhez azonban az egészségügy egészében szemléletváltásra lenne szükség, mondja a professzor, aki magyar viszonylatban többek közt a szétaprózott ellátórendszerben látja a problémát, hiszen egy kis kórházban nem lehet biztosítani azt a szakértelmet és technológiát, amely révén a betegek a leghatékonyabb ellátásban részesülhetnek. A biotechnológia következő dobása az egyénre szabott gyógyítás mellett egész emberi szervek pótlása lehet, erre azonban még várni kell, bár talán nem is olyan sokat.

Kivesszük a részünket a fejlesztésekből

Uniós forrásból, horvát-magyar összefogással jött létre az a pécsi biotechnológiai komplexum, amely azon kívül, hogy fontos szerepet játszik a legfontosabb egészségügyi kutatásokban, a határvidék mindkét oldalán fellendítheti a gazdaságot. A Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem, illetve az Eszék-Baranyai Közegészségtani Intézet összefogásával létrejött fejlesztés keretei közt egyszerre folyik oktatás, kutatás és gyógyítás. A pécsi és az eszéki szakemberek többek között súlyos daganatos és autoimmun betegségek gyógyításában vállalnak oroszlánrészt, dolgoznak ki új módszereket, emellett az egészségügyi képzésben is részt vesznek.

A biotechnológia a vizsgálatok fejlődéséhez is hozzájárul, ahogy a személyre szabott gyógyászat is egyre inkább elérhetővé válik

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!