A non-Hodgkin-lymphomák új kezelési lehetőségei

2014. szeptember 1.

Medical Tribune - 2014-08-30 - 16,17,18. oldal

Az egyénre szabott kezelések hozhatják meg az áttörést a terápiában

A nagy genetikai kockázatú, relabált/refrakter non-Hodgkin-lymphomás betegek kezelése jelenleg megoldatlan. A kóros sejtek biológiai folyamatainak kutatása új, biológiai alapú kezelések fejlesztését tette lehetővé. A hatás széles skálán mozog: kis molekulákkal gátolni lehet a B-sejtek jelátvivő rendszerét, fokozni az apoptózist, új, hatékonyabb monoklonális antitesteket lehet alkalmazni, kiméra antigénreceptorral transzfektált autológ T-sejtek infundálásával effektív antitumorhatást biztosítani, immunmodulátor kezelést alkalmazni, továbbá a sejtek mikrokörnyezetét befolyásolni. Az eddigi klinikai vizsgálatok szerint az új gyógyszerek szignifikánsan megnyújtják a nagy rizikójú B-sejtes lymphomás betegek progressziómentes és általános túlélését, kismértékű myelotoxicitás, immunszuppresszió vagy egyéb, súlyos mellékhatás árán. A cikkben a jelátvivő út gátlásának eredményei kerülnek ismertetésre.
Így az új hatású gyógyszerek a jövőben nagyrészt helyettesíthetik az eddig a lymphomák kezelésében sarkalatosnak tartott, de távolról sem célzott citosztatikumokat is. Megvalósulni látszik a régi gyógyítási cél, a kezelések egyénre szabott alkalmazása (a "personalized medicine"). Várjuk az új gyógyszerek EMA általi befogadását és hazai finanszírozását.

Szerző(k): Prof. Dr. Losonczy Hajna, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, I. sz. Belgyógyászati Klinika, Hematológiai Osztály

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!