Tesztelik az afrikai diákokat

2014. szeptember 3.

Metropol - Budapest - 2014-09-03 - 1,2. oldal

A tanévkezdésre több száz hallgató érkezik a magyar egyetemekre azokból a nyugat- afrikai országokból - főként Nigériából -, ahol terjed az Ebola-vírus. A felsőoktatási intézményekben a hallgatóknak nyilatkozatot és kérdőívet kell kitölteniük. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak.

A Debreceni Egyetemre több mint 300, a szegedi orvosi egyetemre 120, a Pécsi Tudományegyetemre 48, a Semmelweis Egyetemre pedig 27 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból. Az intézmények tájékoztatása szerint ezeknek a hallgatóknak az egészségügyi hatóság által kiadott részletes, angol és magyar nyelvű kérdőívet kell kitölteniük. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatják a vírust. Amennyiben ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, 21 napos járványügyi megfigyelés alá vonják.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre idén összesen öt fő felvételizett az érintett országokból. Mind nigériai állampolgárok, de ketten nem is Afrikából, hanem más európai országból érkeznek cserediákként. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Dezső Tamás még augusztus végén rendelt el kötelező szűrővizsgálatot azoknak a hallgatóknak, akik a járvány által érintett területekről érkeznek. Mint megtudtuk, az egyetem munkatársai minden ilyen hallgatóval felveszik a kapcsolatot a hét folyamán, és a beiratkozás előtt az ELTE üzemorvosánál külön időpontban vizsgálják meg őket.

Nem terjed a levegőben
Az ÁNTSZ közleménye szerint a tünetmentes diákok elkülönítése indokolatlan lenne. A szervezet hangsúlyozza: ha valaki a járvánnyal érintett területről, például Nigériából érkezik hazánkba, nem jelenti azt, hogy az illető fertőzésgyanús esetnek számítana. Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy például egy uszoda medencéjében sem: a betegség - az influenzavírussal ellentétben - a levegőben sem terjed.

A diszkrimináció is veszélyes
Kicsi az esélye annak, hogy a fertőzés kikerüljön Nyugat- Afrikából, mert akik kapcsolatba léptek ebolás tüneteket mutató betegekkel, azok a lappangási idő végéig, vagyis 21 napig el sem hagyhatják az adott országot - mondta lapunknak Pusztai Zsófia.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője úgy vélekedik, hogy a magyar egyetemeken a jelenlegi elővigyázatossági intézkedéseken kívül másra nincs szükség. A szakértő is inkább azt hangsúlyozta, hogy nem szabad a Nyugat-Afrikából érkező diákokat diszkriminálni.
Az Ebola-fertőzés veszélye csak akkor merülhet fel, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg ember vérével, testváladékával, vagy egy fertőzött holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével, esetleg ilyen állat húsát fogyasztotta. Pusztai Zsófia szerint abban, hogy az Ebola így el tudott terjedni az érintett országokban, nemcsak a helyi egészségügyi rendszer rossz állapota játszhatott komoly szerepet, hanem a különböző kulturális szokások is. Ilyen például, hogy a hozzátartozók a halottaikat maguk temetik el, és készítik fel a testet a szertartásra, aminek során maguk is megfertőződhetnek.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!