Kutatók éjszakája: 101 intézmény készül

2014. szeptember 24.

weborvos.hu - 2014-09-23 

Látványos fizikai és kémiai kísérletek, távcsöves csillagászati megfigyelés és örökmozgó-építés is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, amelyet pénteken rendeznek meg országszerte 101 intézményben. Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány képviselője a rendezvényt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kutatók éjszakája egyik célja a minőségi információátadás szórakoztató formában. Hozzáfűzte: a rendezvény 32 európai országban zajlik párhuzamosan, Magyarországon pedig 33 város 101 intézményében, Budapesten 46 helyszínen várják az érdeklődőket.

A budapesti központi program helyszíne a Dürer Rendezvényház, itt többek között tudományos előadások, lángfestés, robotépítés és kísérletek várják a látogatókat. A kutatói börzén a kutatói pálya iránt érdeklődők megismerkedhetnek a kínálkozó pályázati lehetőségekkel, a szakmai gyakorlati helyeket kínáló és kutató gyakornokokat fogadó intézményekkel. A rendezvényen kutatóintézetek, doktori iskolák és cégek mutatják be tevékenységüket. A börze szakmai partnere a Nemzeti Kiválóság Program.

Pécsett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mellett a rendezvény regionális központi helyszíneként a Zsolnay negyed mintegy 80 programmal várja a látogatókat. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, emellett egész éjszakás csillagpartit rendeznek csillagászokkal. Debrecenben mintegy 100 tudományos program szórakoztatja a látogatókat: szó esik majd a társas intelligenciáról és a genetikáról. Az Élettani Intézet munkatársai az újraélesztést és egyéb beavatkozásokat ismertetik meg az érdeklődőkkel. Miskolcon örökmozgót építhetnek a résztvevők, Tatabányán megnyitja kapuit a Star Wars labor. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kínálatában számos újdonság, köztük a nagyfeszültségű labor bemutatói is szerepelnek a klasszikus programok, többek között repülésszimulátor és szélcsatorna mellett - mondta el Péceli Gábor rektor. A Semmelweis Egyetemen a bonctermi látogatástól az ikerlaboratóriumig számtalan program várja az orvostudományra kiváncsiakat.

http://weborvos.hu/hirek/kutatok_ejszakaja_101_intezmeny_keszul/217549/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!