Sámson és Zoárd életét pécsi orvosok mentették meg

2014. szeptember 29.

Új Dunántúli Napló - 2014-09-29 - 2. oldal

Magyarországon egyedülálló műtétet hajtottak végre a közelmúltban a szülészeti klinikán

Az országban egyedülálló műtétet hajtottak végre júniusban a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - s a beavatkozásnak köszönhetően született meg néhány napja egy ikerpár.
- Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjű ikerterhességek körülbelül tíz százalékánál fordul elő - tudtuk meg dr. Molnár Gábortól, a műtétet elvégző orvostól. - Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, emiatt egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok kilencven százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességekkel számolhatunk.
A pécsi klinikának egy pályázatnak, valamint a külföldi hallgatók adományainak köszönhetően sikerült olyan műszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhető a műtét - ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket. A klinika két szülésze, Molnár Gábor és Vizer Miklós korábban Hamburgban tanulta meg a technikát.
- Az első műtétünk nem sikerült, de a második már igen - meséli a műtét előzményeit Molnár Gábor. - Debrecenből érkezett hozzánk egy kismama. Elmondtuk neki, hogy nagy rutinunk még nincsen ebben, de bízunk magunkban. Ő pedig bízott bennünk, így június hetedikén jöhetett a műtét, amelyet egy csapat végzett el: Bódis József, Vizer Miklós, Kerekes Renáta és jómagam. Ugyan csak másfél órás volt, de úgy éreztük magunkat, mintha egész nap dolgoztunk volna. Ez messze nem egy rutinbeavatkozás, iszonyú nagy koncentrációt igényel.
A műtét sikerült, a kismama, Sashalmi Tímea hamarosan már újra Debrecenben volt. De a gyerekek végül mégis Pécsett születtek meg.
- Egyszerűen azt éreztem, hogy itt vagyunk a legnagyobb biztonságban - tudtuk meg Sashalmi Tímeától. - Már a műtét előtt nagyon szimpatikusak voltak a pécsi orvosok, hiszen maximálisan őszinték voltak velünk, elmondták a kockázatokat is. A beavatkozás után hazamentünk, de a szülés előtt visszajöttünk ide. Nagyon figyeltek ránk, törődtek velünk végig. A gyerekek a 35. héten születtek meg, a nagyobbik, Zoárd 1980, a kisebbik, Sámson 1730 grammal. Az ő nevét én választottam, ezzel is jelezni akartam, hogy nagy küzdő. Nyilván nem volt szempont, hogy mi legyünk az első olyan család, akiken Magyarországon végrehajtották ezt a műtétet - de azért örülök ennek is. Szerintem a fiúk, ha majd megnőnek, büszkék lesznek erre.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!