Az orvoskar segít a német orvoshiányon

2014. október 16.


Új Dunántúli Napló - 2014-10-16 - 11. oldal


A pécsi német nyelvű orvosképzés már a német közszolgálati televíziót is foglalkoztatja

Bár a pécsi orvoskar elsődleges missziója a magyar orvosutánpótlás biztosítása, a szintén komoly gondokkal küzdő német egészségügyi rendszer bajainak orvoslásában is szerepet játszik.

A Törvényes Egészségbiztosítókkal Szerződött Orvosok Szászországi Egyesülete és a PTE ÁOK közti együttműködésről a Német Közszolgálati Televízió is riportot forgatott.
Bár elsőre furcsán hangzik, az Európai Unió vezető gazdasági hatalmának számító Németország hasonló gondokkal küzd az orvoselvándorlás terén, mint a lényegesen szerényebb gazdasági mutatókkal rendelkező Magyarország. Az akut orvoshiány kezelésére több megoldási javaslatot is kidolgoztak, a szászországi helyzet javításában pedig a pécsi orvoskar kap fontos szerepet.
Az "irány nyugat" jelenség Németországban is létezik, mondja Dr. Ohmacht Róbert, a német nyelvű orvosképzés vezetője. Az elöregedő modern társadalmaknak egyre nagyobb számú orvosra van szükségük és a jó szakemberekért több ország is verseng. Bár a németországi egészségügyi béreket össze sem lehet vetni a magyarországiakkal, Anglia és az Egyesült Államok így is rengeteg német orvos számára jelent csábító lehetőségeket, miután jobb munkakörülményeket kínálnak. Ahogy hazánkban is, az orvoshiány Németországban is elsősorban a kisebb településeket sújtja, óriási igény mutatkozik háziorvosok iránt ezeken a helyeken. "Kis túlzással Szászországban már csak lengyel orvosok vannak" - jellemzi a helyzet súlyosságát Ohmacht professzor, de a többi szövetségi államban sem sokkal jobb a helyzet. A megoldást Szászországban most célzott képzési és foglalkoztatási program révén vélték megtalálni, amelyben a fő közreműködő fél a pécsi orvoskar.
A közelmúltban tető alá hozott konstrukció értelmében a szászországi orvosszervezet évente 20 német orvostanhallgató pécsi képzését finanszírozza azzal a feltétellel, hogy végzésük után legalább öt évig szászországi kisvárosokban és falvakban dolgoznak orvosként. A német fél választása azért esett Pécsre, mert az egyik legnépszerűbb német nyelvű, orvosképzést is kínáló egyetemként elsősorban azon diákok számára vonzó választás, akik a kisebb településekről érkeznek, és karrierjüket is inkább ilyen közegben képzelik el. Bár a kezdeményezés sikerességét még korai lenne értékelni, az első eredmények igencsak biztatóak. Az ösztöndíjas hallgatókat egy komplex alkalmassági vizsgálat során választották ki, amely elsősorban a háziorvosi pályára való felkészültségüket vizsgálta. A jelentkezők listáját a szokásos felvételi eljárás kapcsán tovább szelektálták Pécsett, és ennek eredményeként ez a 20 hallgató a pécsi orvoskar legjobban teljesítő diákjai közé tartozik. A szászországi példát más szövetségi államok is követhetik Ohmacht professzor szerint, bár a pécsi kooperációnak korlátot szab az orvoskar befogadóképessége. A szászországi orvosszervezettel közösen folytatott program a német köztelevízió érdeklődését is felkeltette, egy tévéstáb több napon keresztül forgatott Pécsett október elején. Az elkészült riport egy félórás magazinműsorban került bemutatásra, amely a kelet-európai országok egészségügyéről szólt; a kevés pozitívumot tartalmazó műsor legbiztatóbb része a szászországi-pécsi együttműködésről szóló anyag volt.

Exkluzív klubba kerültek
Nem csak a Szászországból érkezettek esetében mondható exkluzív klubnak a 11 éve útjára indított német nyelvű képzés, hiszen hiába tanul egy évfolyamon 200 diák, a túljelentkezés több éve stabilan több mint négyszeres. Nem túlzás azt mondani, hogy a Németországból jelentkező reménybeli hallgatóknak szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint magyar társaiknak, hiszen a bírálóbizottság külön vizsgálja felkészültségüket, a középiskolát több éve elvégzett jelentkezők esetén pedig szakmai önéletrajzot is kér - a felvételi során előnyt élveznek azok, akik az egyetem megkezdése előtt is már az egészségügyben dolgoztak.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!