Pécsett jött létre a nagy presztízsű Cochrane Együttműködés magyar tagozata

2014. október 17.

PTE Sajtóközlemény 

A visegrádi országok közül először Magyarországon alakult meg az orvostudományos kutatások eredményeinek összegyűjtését, és minél szélesebb körben való elfogulatlan ismertetését célul kitűző Cochrane Együttműködés helyi tagozata. A modern egészségügyben világszerte egyre fontosabb szerepet játszó szervezet átfogó és elfogulatlan tudásbázist kínál az orvosoknak, és egészségtudatosságot a pácienseknek.

„A világnak szüksége van Magyarországra, Magyarországnak pedig szüksége van a világra” - mondta Prof. Dr. Gerd Antes, a Németországi Cochrane Központ igazgatója a szervezet magyarországi tagozatának megalakulása alkalmából rendezett szimpóziumon október 16-án Pécsett. A magyar tagozat igazgatója Dr. Decsi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója.

Az 1993-ban létrehozott Cochrane Együttműködés a neves skót doktorról, Archibald Cochrane-ról nyerte a nevét, aki a véletlen besoroláson alapuló klinikai tesztek és a bizonyítékokon alapuló orvoslás fontosságát hangsúlyozta pályafutása során. „A Cochrane Együttműködés elsődleges célja az orvostudományi adatok, információk minőségbiztosítása, annak érdekében, hogy a tudományos eredmények áttekinthető, ellenőrzött módon jussanak el az egészségügyi szereplők részére” – mondta a magyar tagozat megalakulása alkalmából annak igazgatója, Dr. Decsi Tamás. „A rohamosan fejlődő, emellett pedig nem egy esetben jelentős gazdasági nyomásnak kitett modern egészségügyben egyre nagyobb szükség van egy olyan szervezetre, ami a különböző tudományos eredmények rendszerezését, és részrehajlás nélküli ismertetését tűzi ki céljául. A Cochrane Együttműködés jelentőségét jól mutatja, hogy 2011-ben a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezettel is partneri megállapodást kötött, amely keretében az Együttműködés tanácsokkal segíti a Világszervezetet az egyes döntések meghozatalában.” – tette hozzá a igazgató.

Az elmúlt évtizedek során a Cochrane Együttműködés több regionális központot is létrehozott, a visegrádi térségben azonban eddig nem volt ilyen. A helyszín kiválasztásakor azért esett a választás hazánkra, és azon belül Pécsre, mert az egykori Pécsi Orvostudományi Egyetemen, illetve a jogutód PTE Általános Orvostudományi Karán nagy hagyománya van a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak.

A magyar tagozat feladata a szervezet által létrehozott tudásanyag megosztása lesz a magyar egészségügy szereplőivel, illetve a lakosság egészségtudatosságának javítása megalapozott információk közlése révén. Decsi Tamás mindezt az egészségügyi kormányzattal és az egyes szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben kívánja megvalósítani.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!