Hamarosan megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete Pécsett

2014. november 4.

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara a jelenlegi kínai kapcsolatokra alapozva, melyek a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak, intenzív tárgyalásokat kezdett a világ hetedik ilyen intézetének megalapítására. Ennek eredményeként Pécsett rövidesen megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete.

A Kínai Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, Dr. Xu Lin 2014. augusztus 29-én aláírta az intézetet alapító együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem rektorával, Bódis Józseffel. Ezt követően került sor az együttműködés tartalmi pontosítására a Hebei United Egyetemmel, amely ugyancsak folyamatosan elkötelezett volt az intézet felállítása mellett. A Hanban által felügyelt kiegészítő megállapodás aláírására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbbi kínai útja alkalmával, a magyar és kínai kormány képviselőinek a jelenlétében került sor 2014. október 28-án, Pekingben.

A legújabb megállapodás megerősítését a két egyetem rektora 2014. október 31-én Pécsett írta alá, továbbá egyeztettek az intézet operatív működésének kérdéseiről is. Az intézet hivatalos megnyitását 2015 tavaszán tervezik mindkét kormányzat magas szintű képviselőinek jelenlétében. Az intézet a működését már a jövő év elején megkezdi a kínai nyelvi kurzusok felajánlásával, amelyeket kínai oktatók tartanak majd az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak, valamint az érdeklődőknek.

A kínai kormány a kínai kultúra, a hagyományok és a nyelv népszerűsítését 2004 óta folytatja a kínai filozófusról és tanítóról, Konfuciuszról elnevezett program keretein belül. Világszerte közel 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre olyan egyetemeken, ahol fontosnak tartják a keleti kultúra és nyelv népszerűsítését. Olyan speciális irányultságú intézeteket is létrehozott már a kínai kormány, melyek a hagyományos kínai orvoslás megismertetésére és fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A nyugati orvostudomány a kiegészítő terápiás eljárások között számos kínai gyógyításból eredeztethető eljárást használ. Annak érdekében, hogy ezek hazánkban is teret nyerhessenek, szükséges a jogszabályi háttér rendezése és az egyetemi képzés bevezetése. Az elmúlt tíz évben világszerte összesen hat ilyen intézet alapításához járultak hozzá.

 

 

Dokumentum(ok)

  • PTE_sajtokozlemeny_Konfuciusz_Intezet_141104.doc

    .doc

    download
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!