Szívinfarktus, stroke: a legjobb gyógyszer az életmódváltás

2014. november 20.


Új Dunántúli Napló - 2014-11-20 - 1,3. oldal

A szív- és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkező szívinfarktus, illetve szélütés vezető halálok Magyarországon. Épp ezért országos, figyelemfelkeltő kampány indult a megelőzés érdekében, amelyhez a pécsi önkormányzat és a PTE is csatlakozott. Pécsett, a felújított 400 ágyas klinikán megnyílt Stroke Központnak is köszönhetően jobbak az esélyek a gyógyulásra. A legtöbbet azonban életmódváltással tehetünk magunkért.

Szívvel a stroke ellen címmel indult országos egészségügyi figyelemfelkeltő és felvilágosító kampány a szél- vagy gutaütés, illetve a szívinfarktus korai felismeréséért és megelőzéséért. Több szó lesz erről a témáról a médiában és a nagy forgalmú helyeken, polgármesteri hivatalokban, bevásárlóközpontokban felvilágosító előadásokat és szűréseket is tartanak majd. 
A Magyar Stroke Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint az Országos Mentőszolgálat kezdeményezéséhez a Pécsi Tudományegyetem és a pécsi önkormányzat is csatlakozott. 
A program bemutatásáról szóló tegnapi pécsi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két nagyon veszélyes betegség egy tőről fakad, nagyon hasonló okokból következhet be az egyik vagy a másik, ezért azokat, akiknek már volt szélütésük, vagy magas náluk ennek a kockázata, potenciálisan szívbetegnek is kell tekinteni, és fordítva. 
A szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozás vezető halálok hazánkban is, minden második elhunyt emiatt veszíti életét. Ráadásul ebből jelentős a konkrétan infarktus vagy stroke következtében elhunytak száma. 
Hazánkban évente 40-50 ezer ember kap stroke-ot, s minden fél órában meghal emiatt valaki, tudtuk meg dr. Szapáry Lászlótól, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagjától. Az egyetemi docens elárulta, hogy Baranyában mintegy 1500-2500 személyt ér szélütés évente. A halálozás 20-25 százalékos, nálunk azonban amiatt jobb valamivel a helyzet, mert itt jól felszerelt egyetemi klinikák működnek, ráadásul nemrég, a felújított 400 ágyasban stroke-központ nyílt.


A legjobb gyógyszer egyértelműen az életmódváltás 

A szívinfarktus és a stroke kockázati tényezői közt találjuk a dohányzást, a nem mértéktartó alkoholfogyasztást, a magas vérnyomást, cukorbetegséget, elhízottságot, illetve az egyik leggyakoribb szívritmuszavart, a pitvarfibrillációt, tudtuk meg prof. dr. Tóth Kálmántól, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnökétől, klinikaigazgatótól, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettesétől. A stroke-ot és a szívinfarktust is kísérheti nehézlégzés, légszomj, verejtékezés, erős szívdobogás, közölte a kardiológusprofesszor. Kifejezetten hangsúlyozta, hogy a legjobb gyógyszer a megelőzés, az életmódváltás, az alacsony zsír-, só-, cukor- és kalóriatartalmú, változatos, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó, úgynevezett mediterrán étrend. Mindemellett a rendszeres testmozgás alapvetően fontos lenne, heti két-három alkalommal, összesen nagyjából heti két és fél órás időtartammal. Nem kell élsportra gondolni, sőt drága terembérletet sem venni, egy kirándulás, egy tempósabb séta is megfelel a célnak.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!