In memoriam Dr. Varga Ferencné Dr. Nagy Ibolya

2014. november 21.

In memoriam

Dr. Varga Ferencné Dr. Nagy Ibolya

1930-2014

 

a POTE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának volt docense,

a Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának alapítója és

örökös tiszteletbeli vezetője

 

"Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek
benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek és gyümölcsötök megmaradjon..."
János 15, 161930-ban született Budapesten. 1954-ben Pécsett szerzett orvosi diplomát. 1956-tól 1990-ig dolgozott az I. sz. Belklinikán, fő szakterülete a véralvadás volt. Eredményekben gazdag élete alatt megalapította az országosan, majd nemzetközileg is ismertté és elismertté vált Véralvadási, később a Haematológiai Munkacsoportot. Tevékenysége alatt nagy hangsúlyt fektetett, a tudományos munkán túlmenően, a modern gyógyító eljárások bevezetésére, melyeket munkatársaival együtt mindig betegközpontúan, nagy empátiás készséggel alkalmazott és lelkesedéssel adott át a keze alatt felnövő kollégáinak és hallgatóinak. Munkásságáért 2001-ben életműoklevelet kapott. Életét és munkásságát követendő példának tekintik, szellemiségét és emlékét sohasem felejtik volt munkatársai.
Betegei közül sokan gondolnak rá hálával.

1991-ben, nyugdíjaséveinek kezdetén Von Boeselager bárónő megkeresésére a Máltai Szeretetszolgálat keretében működő csoport szervezésébe kezdett Pécsett. A csoport vezetője volt 22 éven át. Az egyre növekvő csoport önkéntesei a délszláv háború menekültjeit fogadták, mindenki számára ingyenes orvosi rendelést és jogi tanácsadást is indítottak. Később szociális konyhát nyitottak, majd súlyosan sérült gyermekek napközbeni ellátására megnyitotta kapuit a "Csilla-ház". Mindehhez segítséget a német Osteuropahilfe, valamint számos német és angol adományozó nyújtott, akikkel a kapcsolatot dr. Nagy Ibolya ápolta. Nagyon sok kórházi felszerelés, ruhanemű, élelmiszer adományozását szervezte és irányította, így sok rászoruló kapott segítséget.

Munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült: 1997-ben Pécs Város, majd 2010-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Szociális díjával tüntették ki. 2005-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Caritate Christiana díját kapta. Ezenkívül több külföldi kitüntetésben is részesült.

Orvosi és máltai munkáját a segíteni akarás, emberszeretet és mély istenhite motiválta. Férjével három gyermeket neveltek fel, örömmel kísérte végig kilenc unokája növekedését, és megérte első dédunokája születését.

Emlékét életműve és szerettei őrzik.

Dokumentum(ok)