Együtt kutat az orvoskar és a WHO

2014. december 8.

Új Dunántúli Napló - 2014-12-08 - 14. oldal

Az egyik legkritikusabb népegészségügyi területen zajlik a közös munka

Dr. Jakab Zsuzsanna, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának igazgatója, ebben a minőségében egyben a legrangosabb nemzetközi posztot betöltő magyar szakember volt a III. Szentágothai Napok vendége novemberben.

A látogatásnak konkrét célja is volt: a pécsi orvoskar kutatócsoportja révén a WHO kiemelt partnerévé vált a migrációs egészségügy területén.
Egész Európa és egyben Magyarország egyik legakutabb népegészségügyi és egyben társadalmi problémája, a migránsok egészségügyi ellátása kapcsán kötött együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem és a WHO november közepén. A jelenség dimenzióira jellemző, hogy az Európai Unió 27 tagállamában a bevándorlók becsült száma a teljes lakosság 8 százalékát közelíti, és számuk évente egymillióval nő. Az egész Európára, közte a magyar társadalomra is jellemző elöregedés miatt a bevándorlók jelentette munkaerő az elmúlt évtizedek során alapvető gazdasági szükségletté vált, de sikeres integrációjuk a befogadó ország társadalmába komoly kihívást is jelent. A problémának a konkrét gazdasági előnyökön és hátrányokon felül rengeteg egyéb vetülete is van, ezek közül pedig az egyik legfontosabb az egészségügyi, hiszen mind a társadalmi folyamatok, mind a gazdasági teljesítőképességre óriási befolyással van. Ennek megfelelően a migrációs egészségügy az elmúlt évek során kiemelt fontosságú területté vált Európában, egyre nagyobb figyelem irányul a bevándorlók egészségügyi állapotára, kezelési, vizsgálati protokolljaira, és mindennek az egész társadalomra gyakorolt hatására.
Bár a formális megállapodás még csak most jött létre, ezen a területen a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara minden túlzás nélkül az élen jár, hiszen Európában az elsők között kezdett el kiemelten foglalkozni ezzel a kérdéssel, és Pécshez köthető a migrációs egészségügyi szakemberek képzési programjának kidolgozása. Ezt ismerte el a mostani együttműködési megállapodással a WHO Európai Irodája, ám a kapcsolat formalizálásán kívül másról is szó van: a dr. Szilárd István vezetésével működő pécsi kutatócsoport több jövőbeli projektben is kiemelt partnere lesz a világszervezetnek.
A már folyamatban lévő és folyamatosan bővülő kutatások mellett az egyik kiemelt feladat az unió egész területére kiterjedő migrációs egészségügyi adatbázis létrehozása, amelynek nem lehet túlhangsúlyozni a jelentőségét, hiszen jelenleg az egyik legnagyobb probléma, hogy az illetékes hatóságok és egészségügyi intézmények nem rendelkeznek megfelelő adatokkal a bevándorlók egészségügyi állapota terén. Itt nem elsősorban a fertőző betegségekre kell gondolnunk, bár ezek időben történő kiszűrése és kezelése is fontos feladat, ám ezeknél sokkal jellemzőbbek azok a krónikus betegségek és fizikai, illetve lelki traumák, amelyekkel a bevándorlók kontinensünkre érkeznek.
A bizalmat és a pécsi kutatócsoport kiemelt helyét jól jelzi, hogy a WHO negyedévente megjelenő migrációs egészségügyi hírlevelét szintén Pécsett szerkesztik.
Szintén fontos feladat a döntéshozók felkészítése a migrációs egészségügy jelentette komplex problémacsoportra, hiszen mindez a politikusok és a szakmai vezetők számára is ismeretlen terep. Ennek megfelelően a pécsi kutatók szakmai háttéranyagokat dolgoznak ki politikai döntéshozók számára a migrációval kapcsolatos köz és foglalkozás-egészségügyi kérdések kapcsán.

A migrációs egészségügy jelenleg Európa és egyben Magyarország egyik legakutabb népegészségügyi és egyben társadalmi problémája.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!