Uniós támogatás kórházak felújítására

2015. április 10.

Napi Gazdaság - 2015-04-10 - 3. oldal

Több mint 203 millió euró értékben hagyott jóvá négy magyarországi, egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházást az Európai Bizottság. Az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön megvalósuló projektekhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt társfinanszírozást.
Az első fejlesztés keretében egy sürgősségi részleget is magában foglaló új kórházkomplexumot építenek Nyíregyházán, mellyel teljes körű kórházi struktúra alakul ki. A beruházás összértéke 56 millió euró, ebből 44 milliót finanszíroz az Európai Unió. Az 1,3 millió lakost ellátó Szegedi Városi Klinikai Központot pedig új klinikai épülettel bővítik. Emellett sor kerül a jelenlegi struktúrák korszerűsítésére is, valamint a legmodernebb orvosi és számítástechnikai eszközökkel felszerelt sürgősségi központ kialakítására is.
Magyarország a 2007-2013-as időszakban hozzávetőleg 25 milliárd euró kohéziós finanszírozásban részesült. A 2014-2020-as időszakban az uniós támogatás 21,9 milliárd eurót tesz ki.
A harmadik és negyedik beruházás Pécsett és Kaposváron valósul meg. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában felújítási és bővítési munkálatok kezdődnek és a szervezeti és működési struktúrát szolgáló eszközöket is korszerűsítik. Az ország legnagyobb, Kaposváron működő kórházának az integrált sürgősségi ellátás kialakítása és a központi egység korszerűsítése révén javulnak a szolgáltatásai. A pécsi, összesen 51 millió eurós fejlesztésekhez 39 millió eurót, míg a kaposvári, 42 millió eurós projekthez több mint 35 millió eurót biztosít az unió.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!