Rengeteg emberen segíthet az új gyógyszer

2015. május 8.

Új Dunántúli Napló - 2015-05-08 - 1,2. oldal 

Cukorbetegséggel ma Magyarországon a lakosság nyolc százaléka küzd, de ehhez hozzá kell még venni azt a szintén nyolc százalékot, amelynél még nem fedezték fel a betegséget, illetve azt a körülbelül tíz százalékot, amelynél nagy valószínűséggel ki fog alakulni. Összességében a lakosság nagyjából egynegyede érintett. Nekik lehet majd nagy segítség az a gyógyszer, amelyhez kapcsolódó kutatások már jó ideje zajlanak Pécsett - s amelynek szabadalmait a közelmúltban fogadta el az Európai Unió. Wittmann István professzor lapunknak elmondta: már felvették a kapcsolatot az Európai Gyógyszerügynökséggel.

Egy, immáron tíz éve kezdődött pécsi kutatás ért a közelmúltban egy fontos állomáshoz. A II. sz. Belgyógyászati Klinikán két éve ismerték fel a 2-es típusú cukorbetegség és érszövődményeinek egyik okát - s az ok felfedezése szerencsére magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. A szabadalmat már akkor beadták a pécsiek - az eredményre azonban mostanáig kellett várni. 
- Boldogan újságolhatom, hogy a Pécsi Tudományegyetem hathatós támogatása révén mindegyik szabadalmunkat elfogadta az Európai Unió - tudtuk meg dr. Wittmann Istvántól, a PTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum vezetőjétől. - Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy immár hiába folynak máshol is hasonló jellegű kutatások, mi vagyunk azok, akik ebből a jövőben gyógyszert állíthatnak elő. 
Merthogy a cél egyértelműen ez: hogy néhány éven belül gyógyszer vagy táplálék-kiegészítő álljon a betegek rendelkezésére. Ahogy a klinikaigazgatótól megtudtuk, fel is vették a kapcsolatot az Európai Gyógyszerügynökséggel is, s már van, aki komolyan érdeklődik az új lehetőség iránt. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!