Alvás és vezetés

2015. július 9.

Zalai Hírlap - 2015-07-09 - 1,2. oldal


Már az alvászavart - az alvás közbeni légzéskimaradás létét - is vizsgálják a háziorvosok azoknál, akik a jogosítványukat szeretnék meghosszabbíttatni. A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet azért módosították, mert sok balesetet okoz, ha a sofőr elalszik a volánnál. Az alvási apnoe betegségben hazánkban több százezer ember szenved. 


A jogosítvány meghosszabbításakor sok mindent vizsgálnak a háziorvosok, hiszen a vezetés, a közlekedés veszélyes üzem. Az utakon az ember nem csak a saját, hanem mások életéért, biztonságáért is felel. A balesetek egy része egészségügyi problémák miatt következik be, ezeket próbálják minél alaposabban kiszűrni. 
- A rendelet régóta előírja, hogy egyes betegségek esetében szakorvosi kontroll és igazolás szükséges a jogosítvány meghosszabbításához - mondta dr. Hertelendy László, a Pécsi Egyetem akkreditált oktató orvosa, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke. - Újdonság, hogy a vizsgálandó betegségek körét a jogalkotó kiterjesztette az alvási légzéskimaradás szindrómára. Az ebben szenvedőknél alvás közben légzésszünetek vannak, emiatt romlik az agy oxigénellátása. A beteg nem feltétlenül ébred fel, de nem tudja magát reggelre kipihenni. Nappali fáradékonysággal, koncentrációzavarral jár együtt a betegség, így veszélyes helyzeteket idézhet elő a közutakon. A szűrés nem bonyolult: a szokásos vizsgálatokon kívül egy rövid kérdőív eredménye alapján kiderül, hogy van-e ilyen probléma. 
Az íven olyan kérdések szerepelnek például, hogy a páciens horkol-e és ezt hangosan teszi-e, magas-e a vérnyomása. Ha bizonyos pontszámot elér a sofőr, speciális alváscentrumba küldik - a vizsgálatra általában több hónapot kell várni. Az alvászavar kezelhető, ám az érintetteknek csak három évre hosszabbítják meg a jogosítványát.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!