Nyomtathatunk egészséget?

2015. szeptember 15.

Új Néplap - 2015-09-15 - 1,7. oldal 


Személyre szabott térd- és csípőprotézisek, helyben elkészített, tökéletesen illeszkedő fogak: bár a 3D-nyomtatást hajlamosak vagyunk látványos, ám minket nem érintő technikai újításnak elkönyvelni, a 3D már ott van hétköznapjainkban.


Véget értek azok az idők, amikor egy fogkorona elkészítése és felhelyezése többhetes procedúrával és esetenként többórás szenvedéssel járt. Az új módi szerint a sérült fogra tökéletesen illeszkedő koronát helyben, a fogorvosi rendelőben készítik el szűk negyedóra alatt, miután a fogorvos egy kamera segítségével felméri és rekonstruálja a sérült fogat. Nem a jövőről és nem is egy kísérleti eljárásról van szó, hanem egyre több helyen mindennapi rutinról, mondja dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) Biofizika Intézetének vezetője, hozzátéve, a 3D-fogászat csak a kezdet.
Míg a helyben elkészített fogkiegészítők és műfogak leginkább a kényelmet és a gyorsaságot szolgálják, a szintén tökéletesen illeszkedő térd- és csípőprotézisek, illetve különböző csontpótló eljárások az egész egészségügyet átalakítják. A rengeteg ember számára a mozgás szabadságát jelentő implantátumok elkészítése a hagyományos technológiával lassú, beültetésük körülményes és kockázatos procedúra. Ám ami működik a fognál, az működik itt is: a tökéletesen illeszkedő implantátum elkészítése és behelyezése napok és órák kérdése. A protézisek pedig csak a kezdetet jelentik: a 3D révén lehetőség van például az arc helyreállítására is.
A személyre szabott egészségügy nemsokára bevonul életünkbe, és a távlatok szédítőek: a következő lépés a bionyomtatás, melynek révén működő szerveket lehet készíteni. Erre azonban még várnunk kell.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!