A telefon is segíthet gyógyulni

2015. szeptember 18.

Új Dunántúli Napló - 2015-09-18 - 1,2. oldal

Az otthoni gyógyulást helyezné egészen új dimenzióba egy csaknem 300 millió forintból megvalósuló pécsi egyetemi program.


Összesen csaknem 300 millió forintból fejleszthet a Pécsi Tudományegyetem egy olyan mobilapplikációt, amely a betegek otthoni lábadozásának hatékonyságát segítené elő. Dr. Tóth Kálmán rektorhelyettes lapunknak elmondta: az egyetem egészségügyi, orvos-biológiai, biokémiai és biofizikai kutatásait összekapcsolják, s ezek mellé társítanak különböző mobilalkalmazásokat, amelyek akár figyelmeztethetik is a beteget az aktuális és fontos teendőire.

Miközben az orvoslás egyik fő feladata a betegek hatékony kezelése a legfejlettebb technológiák felhasználásával, a hatékonyság mellett egyre inkább középpontba kerül a betegek életminősége is, amely magát a gyógyulási folyamatot is nagyban befolyásolja. Egy, a napokban bemutatott egyetemi projekt a betegek otthoni gyógyulásának lehetőségeit szélesítené ki. 
- Miközben az infarktus hazánkban jól kezelhető, egészen kicsi a halálozási arány, s a számok alapján Svédország szintjén állunk, addig a rehabilitáció terén már komolyak a lemaradásaink - tudtuk meg dr. Tóth Kálmántól, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettesétől. - Ennek oka az, hogy a másodlagos kezelésekre a leggyakrabban sem elég idő, sem elég humán erőforrás nem jut. A projekt ezen szeretne változtatni olyan módon, hogy a legmodernebb információs technológiákat alkalmazza. 
Az összesen 286 millió forint támogatásban részesülő pályázat az egyetem különböző orvosi kutatásait kapcsolja össze annak érdekében, hogy a jelenleg kórházi ápolást igénylő betegségekben szenvedők egy része biztonságosan átvezethető legyen az otthoni ápolás területére. Ennek jegyében a kontroll egy részét "átvezetnék" a betegre - magyarul a rehabilitációból aktívan is kivenné a részét a páciens. 
- A Pécs Tudományegyetem egészségügyi, orvos-biológiai, biokémiai és biofizikai kutatásait összekapcsoljuk, s ezek mellé társítunk különböző mobilapplikációkat - nyilatkozta Tóth Kálmán. - Olyanokra kell gondolni, mint például a diéta lekövetésének, a gyógyszerszedés kontrolljának, az edzések intenzitásának összehangolása, s ezzel párhuzamosan a folyamatos tanácsadás, figyelmeztetés mobiltelefonon keresztül. A páciens ráadásul az adatokat folyamatosan frissítheti, amely adatok aztán a központba kerülnének, tehát mi, orvosok is rendelkeznénk naprakész információval. 
A rektorhelyettes hozzáfűzte: reményeik szerint a projekt eredményeként lényegesen csökkenne majd a fekvőbeteg ellátási intézmények túlterheltsége, illetve ezzel párhuzamosan javulna a betegek életminősége.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!