Több mint nyolcvan éjszakai program a pécsi egyetemen

2015. szeptember 23.

Kutatók Éjszakája 2015

weborvos.hu - 2015-09-22 

A magyarországi demográfiai változások, a mobil planetárium és Szulejmán szultán elveszett szigetvári zarándokvárosa is téma a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényein, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) létesítményei adnak otthont pénteken.

Az Ifjúság útján található campuson, a műszaki kar Boszorkány úti, valamint a gyógyszerészeti intézet Rókus utcai épületében több mint nyolcvan eseményre, köztük bemutatókra és előadásokra várják az érdeklődőket - áll az egyetemnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A közönség megtudhatja, hogy fel lehet-e törni minden számítógépes rendszert, mi a titkuk a nemzetközi versenyeket nyerő eco-autóknak, mi történne, ha földrengés sújtaná Magyarország nagy részét, mi a kapcsolat a beton története és a piramisok között, és egyebek mellett azt is, hogy "rendes" póknak nevezhetjük-e a vízipókot.

Szó lesz arról is, hogy mekkora lehet egy sejt, mit együnk, mennyit és hogyan mozogjunk, miről mesélnek a fák, készülhet-e szobor lézerrel, és miként válunk műkedvelőből műértővé a gasztronómiai turizmusban.

A kutatók éjszakáján látható számos izgalmas kémiai és fizikai kísérlet, kalandtúrát szerveznek a botanikus kertben, megismerhetők az építészeti tervezés újdonságai, az informatikai kutatások leglátványosabb elemei drón segítségével, a jövő okosházai, a legmodernebb energiatermelő berendezések és a szemünk mozgásával irányítható gépek is.

Mint a PTE emlékeztetett rá, a tízéves nemzetközi Kutatók éjszakája programsorozatot azért indították el, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet.

A szervezők szeretnék bizonyítani, hogy a kutatók "a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek", és minél több fiatalt meggyőzni, hogy érdemes kutatói pályát választani.

A Kutatók éjszakája egyes pécsi eseményein a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt szükség van előzetes regisztrációra. A rendezvényekről bővebb információk a www.kutatokejszakaja.hu internetes oldalon olvashatók.

http://weborvos.hu/regionalis_hirek/tobb_mint_nyolcvan_ejszakai_program/226165/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!